AIDA-misszó

Aszteroidaeltérítési misszióért kampányolnak űrkutatók

Vezető bolygókutatók kampányt kezdeményeztek olyan űrmissziók indításáért, amelyek célja a Földbe esetlegesen becsapódó aszteroidák elleni védekezés módszereinek kidolgozása.

2016.11.15 16:10MTI

“Ellentétben más természeti katasztrófákkal egy aszteroidabecsapódás megjósolható és időben felfedezve valószínűleg elkerülhető” – áll a több mint száz tudós által megfogalmazott, Berlinben bemutatott nyílt levélben. A politikai döntéshozók és polgárok által is aláírt felhívás szerint ezért szükség van annak kutatására, hogyan lehet egy veszélyes aszteroidát időben eltéríteni.

A kutatók azt szeretnék elérni, hogy az Európai Űrügynökség (ESA) indítson aszteroidamissziót AIM (Asteroid Impact Mission) néven. A küldetés finanszírozásáról az ESA miniszteri tanácsa december elején dönt egy konferencián, Luzernben.

Az I support AIM kampány részeként fogalmazott levél kiemeli, hogy az eddig felfedezett Föld közeli égitestek közül több mint 1700-at a “Földre potenciálisan veszélyes” kategóriába soroltak.

A tudósok szerint kutatásokat kell végezni annak kiderítésére, hogy egy ilyen kis égitest pályája komoly esetben megváltoztatható-e például egy, a felszínének csapódó szondával. Amennyiben ez technikailag megvalósíthatónak bizonyul, meg lehet akadályozni becsapódását.

“Jelenleg naponta négy új Föld közeli aszteroidát fedezünk fel. Koordinált nemzetközi stratégiára van szükségünk ahhoz, hogy megvédjük a bolygót az aszteroidák becsapódásától” – fogalmazott Alan Harris, a Német Légügyi és Űrkutatási Központ (DLR) kutatója.

Az AIDA-misszió koncepciórajza (Fotó: ESA–Science Office )

Az AIM-projekt az ESA és az amerikai űrügynökség, a NASA közös AIDA-missziójának része lenne, amely az aszteroidák elleni védekezés lehetőségeit teszteli. A tervek jelenlegi állása szerint az AIM-szonda 2020 októberében indulna útnak, és 18 hónap után érné el a Didymos aszteroidát. A 800 méteres szikla a potenciálisan veszélyes űrvándorok közé tartozik, egy kis hold kíséri.

A Didymoon hold átmérője 160 méter. Az AIM-szonda feladata az lenne, hogy nagy felbontású képeket készítsen a Didymosról és kísérőjéről, radarsugarakkal letapogassa a holdat, hősugárzását pedig infravörös kamerával vizsgálja. A tervek szerint fedélzetén három kisebb szonda és több kis költségű miniműhold is helyet kapna. Négy hónappal később érné el az AIDA-misszió második készüléke, a Dart NASA-szonda a Didymost és a Didymoont. A Dart hat kilométeres másodpercenkénti sebességgel – a puskagolyó sebességének hétszerese - nekicsapódna a holdnak.

Az ezt követő vizsgálatok célja kideríteni, hogyan változik meg a becsapódással az érintett minihold és röppályája. Az ESA szerint az AIDA lenne a világon az első kísérlet a Földet fenyegető esetleges aszteroidabecsapódás megállítására. Megvalósításához mintegy 250 millió euróra van szükség.

A 2013-as cseljabinszki esetből következtetni lehet rá, milyen következményei lehetnek egy aszteroida becsapódásának. Az oroszországi település fölött 2013 februárjában semmisült meg egy meteorit, hatóereje 500 ezer tonna TNT energiájával vetekedett.

Az akkori robbanás miatt több mint ezren megsebesültek, a legtöbb sérülést a kitörő ablaküvegek szilánkjai okozták.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.