Szuperhold

1948 óta nem láttunk ilyen Holdat!

A novemberi telihold a holdak királya.

2016.11.03 19:07ma.hu

A telihold különböző megnevezései még az őshonos indiánoktól származnak, de minden egykoron természetközeli népnek megvan a maga elnevezése. Az európai gyarmatosítók átvették ezt a hagyományt, majd mostanra már minden hold valamilyen módon szuper lett.

A novemberi hód hold (14-én) lesz a legfényesebb szuperhold idén. És a legnagyobb 1948 óta és nem jön ilyen közel 2034 november 25-éig. Azért hód hold, mert az indiánok anno ebben a hónapban állították fel a csapdákat, hogy még a hideg beállta előtt meleg bundákat tudjanak maguknak készíteni. A kelták egyébként sötét holdnak nevezik, a kínaiak pedig fehérnek.

A decemberi holdtölte is szuperhold lesz, az úgynevezett hideg hold nevét onnan kapta, hogy ebben a hónapban az éjszakák a leghidegebbek és egyben a leghosszabbak is. Ennek a holdnak egész hónapban magas a pályája és sokáig látható. Az új-pogányok hosszú éjek holdjának, a kínaiak keserű holdnak, a cseroki indiánok hó holdnak, a dakota-sziú indiánok tizenkettedik holdnak nevezik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.