Rejtély

Már megint megtalálták a Loch Ness-i szörnyet?

Ezúttal Alaszkában filmeztek le valami hosszú úszó izét.

2016.11.01 18:00ma.hu

Úgy tűnik, Nessie-nek elege lett Skóciából, és áttette székhelyét Alaszkába.
Félmilliónál is többen nézték már meg azt a Facebookra feltöltött videót, amelyen egy rejtélyes vízi lény látható. Október 18-án kapták lencsevégre az alaszkai Chena River Bureau of Land Management munkatársai, Craig McCaa és Ryan Deleney. A szervezet ki is posztolta közösségi oldalára, megszavaztatva követőiket: vajon mi mozog a víz alatt?


Mozog


Hogy mi lehet ez a lény, azon szokás szerint parázs vita alakult ki.

McCae szerint a kígyó alakú valami körülbelül 3,5-4,5 méter hosszú volt, és perceken keresztül tekergett a vízfelszín alatt.

"Ez csak egy óriási hal, aminek jeges a háta", "Talán kiolvadt egy megfagyott szörny az őskorból", "Csak a latyakos jég mozog...", "Hálóba fagyott halak" - vélekedtek a kommentelők.

A valósághoz valószínűleg legközelebb álló teória szerint a fenékjég által a tó aljára fagyott kötél szabadult fel az olvadás hatására. S hogy mitől mozog így? Valószínűleg beakadt valamibe, és az áramlás hatására játszik velünk a szemünk.


2012-ben mindenesetre valami nagyon hasonló "izé"-t filmeztek le Skóciában is - így erősen tartotta magát az a vélekedés, hogy Nessie talán tényleg disszidált.
Íme a skót jégtörő:


Rejtély megoldva?

Az iroda hivatalos tájékoztatója szerint a Halloween reggelén ugyanazon a helyszínen készített fotón is látszik, a helyszín nyugodt, nincs nyoma se szörnynek, se jegesre fagyott kötélnek - bár ez utóbbi megközelítést tartják ők maguk is a lehetséges megoldásnak. Köszönik az érdeklődést, a teóriákat, a jég azóta amúgyis elolvadt - és kellemes Halloweent kívánnak mindenkinek :)


Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.