Paleontológia

Dinó-korabeli tengeri élőlényeket bemutató múzeum nyílt Angliában

A jura korban élt tengeri élőlények megkövesedett maradványainak legnagyobb angliai gyűjteményét tárja a látogatók elé a délnyugat-angliai Dorset partján fekvő Kimmeridge új múzeuma.

2016.10.25 02:30MTI
jurassiccoast.org

A múlt héten nyílt Jura kori Tengeri Élet Múzeumának (Museum of Jurassic Marine Life) látogatói elsőként vehetik szemügyre Steve Etches lenyűgöző kollekcióját - olvasható a brit Örökségi Lottóalap honlapján.

A férfi, aki eredeti foglalkozására nézve vízvezetékszerelő, több mint harminc éve foglalkozik késő jura kori fosszíliák feltárásával és tanulmányozásával. Gyűjteményében csaknem 2500 lelet sorakozik. Kitűnő állapotuknak köszönhetően a megkövesedett maradványok egyedülálló betekintést nyújtanak a késő jura kori tengeri teremtmények életébe.

A 150 millió évvel ezelőtt élt állatok virtuális akváriumban és interaktív tárlaton elevenednek meg a látogatók előtt.

A múzeum, amely a brit nemzeti lottóbevétel bizonyos hányadát örökségvédelmi és kulturális célokra fordító Örökségi Lottóalap 2,7 millió font támogatásával jött létre, nem csupán állandó otthona lesz az Etches-gyűjteménynek, hanem kutatási, oktatási és rendezvényhelyszínként is fog működni.

Etchesnek régi álma volt, hogy megossza gyűjteményét a nagyközönséggel. A kollekció mostanáig a férfi kimmeridge-i garázsában pihent.

Kimmeridge egy partszakasza része a természeti világörökségek közé tartozó Jurassic Coastnak, amely Dorset és Kelet-Devon tengerpartját foglalja magába. Etches ezen a területen talált rá a fosszíliákra.

Kimmeridge-ről kapta a nevét a késő jura kor három korszaka közül a második, amely nagyjából 155 millió évvel ezelőtt kezdődött.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.