Régészet

Ötezer éves térképet találtak Dániában

A kőtábla nem a Napot és annak sugarait mutatja, hanem a sziget egy részének tereprajzát ábrázolja az i.e. 2900-2700-as évekből.

2016.10.20 23:30MTI

Ötezer éves térképre bukkantak régészetet tanuló diákok a dániai Bornholm szigetén nyáron folytatott ásatásokon.

A kőbe vésett térképet a vasagardi régészeti lelőhely újkőkori síremlékének feltárásán találták. A követ a Dán Nemzeti Múzeum kutatói vizsgálták meg. Fleming Kaul, a múzeum régésze és vezető kutatója bizonyos abban, hogy a kőtábla nem a Napot és annak sugarait mutatja, hanem a sziget egy részének tereprajzát ábrázolja az i.e. 2900-2700-as évekből - adta hírül Copenhagen Post dán napilap honlapja.

Kaul szerint a kőtábla példanélküli. A vasagardi ásatásokon találtak már az elmúlt években számos kőtáblát négyszögletes ábrákkal, amelyeket különféle vonalak és árnyékok töltöttek ki.

A vonalak egy része ábrázolhat csöves kukoricát vagy leveles növényt. Ezek a vonalak azonban nem véletlen rovátkák. Úgy véljük, hogy ezek térképek, amelyek különféle mezőket ábrázolhatnak - hangoztatta a régész.

Az 5000 éves térkép nem teljes, két részét összeillesztették, de a harmadik hiányzik. A régészek úgy vélik, hogy a kőtáblákat kőkori rituálék részeként használták.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.