Moonbow

Fantasztikus kép: holdszivárvány tündököl

A szuperhold idején lőtte ezt a csodás jelenséget egy angol fotós. Ilyesmivel nagyon ritkán lehet találkozni - neki sikerült.

2016.10.18 09:09ma.hu

Sosem láttam még ilyet - örvendezett Facebook oldalán Ben Gwynne az elmúlt hét végén, ahol meg is osztotta a magyarra nehezen lefordítható MOONBOW-jelenséget.

North Yorkshire esti egén tűnt fel a csodás látvány, egészen pontosan napnyugta után, 19:40-kor.

Az éjszakai szivárványt, amelyet nagyon ritkán lehet lencsevégre kapni, ugyanúgy az esőcseppekről visszatükröződő fény okozza - ez esetben nem a nap, hanem a hold fénye verődik vissza és okoz fénytörést.

Ehhez természetesen kellett a szuperhold-jelenség is. Ezt akarta eredetileg Ben lefotózni - és valami sokkal különlegesebbel lett gazdagabb.




Ahogy a BBC-nek nyilatkozta,egy völgyből fotózta a holdat, és csak véletlenül állt meg hazafelé menet, hogy még egy pár utolsó képet lőjön.

A Moonboows, azaz a hold-szivárvány egy ritka légköri jelenség, akkor fordul elő, amikor  hold fénye visszaverődik, és megtörik a levegőben található vízcseppeken.

Jóval ritkábbak, mint a nappali szivárvány, mert különös időjárási és csillagászati körülmények együttállására van szükség a létrejöttéhez.

Lemaradt a szuperholdról? Idén még kétszer lesz látható

Az október 16-i után novemberben és decemberben is csúcsra jár a holdfény.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.