Űrkutatás

Már csak napok kérdése, és nem lesz egyedül a Curiosity

Megkezdte a három napig tartó leszállási műveletet a ExoMars űrexpedíció landoló egysége - jelentette be vasárnap délután az Európai Űrügynökség (ESA) darmstadti irányító központja.

2016.10.16 20:00MTI

A Schiaparelli olasz csillagászról elnevezett modul a terveknek megfelelően, rendben levált szállító eszközéről, a Trace Gas Orbiterről (TGO), és szerdán érkezik a Mars légkörébe, miközben különféle méréseket végez. Fő feladata az élet jelei után kutatni a vörös bolygó felszínén. A TGO keringési pályára áll, és a következő években adatokat gyűjt az elképzelések szerint legalább 2022-ig.

Az ExoMars európai-orosz közös expedíció. Az ESA 1,3 milliárd eurót, az orosz partnerintézet, a Roszkoszmosz egymilliárd eurót fektetett bele. Az 577 kilogramm tömegű Schiaparelli szondát és a hordozót március 14-én indították útjára a kazahsztáni Bajkonurból.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.