29

Olyan telihold van, hogy csak na!

Ha nem jött be legutóbb a fekete Hold, a szombat és vasárnap éjjel látható telihold meghozza az áttörést, ugyanis szuper lesz!

2016.10.15 18:40ma.hu

A telihold különböző megnevezései még az őshonos indiánoktól származnak, de minden egykoron természetközeli népnek megvan a maga elnevezése. Az európai gyarmatosítók átvették ezt a hagyományt, majd mostanra már minden hold valamilyen módon szuper lett.

Most szombat és vasárnap éjjel is bevilágítja az eget a szüreti hold, vörös és narancs árnyalatban. Gyakran nevezik vadászok holdjának (hunter's moon) vagy vérholdnak, mivel a vadászok jobban látták az előzőleg learatott mezőkön a vadakat. A kínaiak kedves holdnak nevezik, dakota-sziú indiánok pedig a szalagok és gyöngyök holdjának.

Szüreti hold évente egyszer van, közvetlenül a szeptemberi telihold, az aratás holdja után. Ennek a teliholdnak az elnevezése van a legközelebb az őshonos indiánokhoz, mert ez a telihold jelezte, hogy mikor jött el az aratás ideje. Legtöbb helyen a szeptemberi telihold az aratás holdja, és egyben az a telihold is, amely az őszi napéjegyenlőség időpontjához legközelebb esik (ezt láttuk legutóbb, mikor el is fogyott). Persze olykor előfordul, hogy az aratás holdja októberre esik. Annyira fényes ez a szeptemberi hold, hogy az aratás során a földművesek éjjel is dolgozhatnak a fényénél. Az angolok gyümölcs holdnak, a kelták éneklő holdnak, a kínaiak krizantém holdnak, a cseroki indiánok fekete pillangó holdnak (erre utaltunk a cikk elején), a dakota-sziú indiánok hajas borjak holdjának is nevezik.

Melyik félhold szuperebb?

NASA


Mitől olyan szuperek?

NASA


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.