Állati

Eszközhasználatra oktatják a csimpánzok kölykeiket

Kutatók először figyelték meg a vadonban, ahogyan nőstény csimpánzanyák eszközhasználatra oktatják utódjukat.

2016.10.13 16:47ma.hu
hirdetés

A Washingtoni Egyetem antropológusai videofelvételt készítettek az esetről Kongóban, a Nouabalé-Ndoki Nemzeti Parkban. A felvételen látszik, hogy az anyák a termeszek kihalászására alkalmas botokat adnak kölykeiknek.

Stephanie Musgrave, a vizsgálat vezetője közleményében kifejtette, az oktatás költséges az anyának, hiszen általa csökken saját táplálékszerzési esélye, viszont előnyös a kölyöknek, amely ezáltal elsajátítja az eszköz használatához szükséges képességeket és termeszekhez juthat.

Alaposan dokumentált, hogy a csimpánzok készítenek eszközöket, de Musgrave szerint eddig kevés bizonyíték volt róla, hogy a kifejlett egyedek kölykeiket is tanítják erre.

A termeszhalászó ágakat bizonyos növényektől gyűjtik be az anyák, és úgy alakítják át, hogy végük ecsetszerű legyen. Az eszközök megosztásával megtaníthatják kölykeiknek, melyek a megfelelő anyagok és formák előállításukra.

A szerzők úgy vélik, vizsgálatuk információkat nyújthat arról, hogyan adják tovább ilyen képességeiket az állatok.

Ha alaposabban felderítik a csimpánzok eszközhasználatát, azzal mélyebben beleáshatnak az egyes kultúrák milyenségébe. A majmok különféle csoportjai más-más típusú eszközöket alkalmaznak, tehát a helyi környezethez illeszkedhet, hogy a fiatalok hogyan tanulják meg előállításukat és használatukat.

682501.Clip 4 from Newswise on Vimeo.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.