Tíz órán keresztül izzik misztikus kék fényben

Nappal a nap feltölti, éjjel kéken világít ez a kerékpárút

Tíz órán keresztül izzik misztikus kék fényben.

2016.10.06 17:44ma.hu
warszava.wyborcza.pl

A lengyelországi Lidzbark Kaminski nevű község mellett tesztelik ezt a kerékpárutat, mely világító fényét a foszfornak köszönheti.

A hatás látványos - a napsugarakat hasznosító felület a számítások szerint 10 órán keresztül képes kibocsátani a lumineszkáló fényt. Ezzel nagyban hozzájárul az éjszakai közúti közlekedés biztonságához.

Az inspirációt a lengyel cég egy Hollandiában már működő kerékpárútból merítette, azzal a különbséggel, hogy - a hollanddal ellentétben - semmilyen kiegészítő tápegységet nem használnak sem az energia begyűjtéséhez, sem a hasznosításához.

Jelenleg tesztüzemmódban vizsgálják ezt a műszaki megoldást - a fényerő tartósságát, biztonságosságát -, de elsősorban a gazdasági szempontokat elemzik.



Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.