Állatvédelem...

Halált követel a szabadon kószáló macskákra egy madárszakértő

"Macskaháború: egy ölelni való gyilkos tevékenységének pusztító következményei" című könyvében az amerikai madarász madárfajok kipusztulásával riogat.

2016.09.24 16:15ma.hu

Nem mindenki van jó véleménnyel a selymestalpú házikedvencekről.
Peter Marra nemrég megjelent könyvében egyenesen halált követel a szabadon kóborló macskákra.

A doromboló gyilkosok rendkívül vérszomjas ragadozóvá válhatnak, annak ellenére, hogy háziasításuk során megszokhatták a kényelmet, a rendszeres táplálást. Ha kiszabadulnak a lakásból, előtörhet vadászösztönük, és nem válogatnak a kártevő rágcsálók vagy a védett, ritka madarak között.

sciencenews.org

Az amerikai szakértő könyvében részletesen kifejti, hogy a madárpopulációra mekkora veszélyt jelentenek a hobbiból kóborló és gyilkoló házikedvencek: évente 55 millió madarat ölnek meg Angliában és 2,4 milliárdot az Egyesült Államokban.

Ám a madárgyilkos macskák az emberek egészségét is fenyegetik, székletükkel olyan fertőzéseket adhatnak át, mint a várandósokra oly veszélyes toxoplazmózis. Ezeket a kórokozókat a lakásból kijáró macskák az utcán szedik össze.

Marra javaslata szerint ezért a macskákat ne engedjék tulajdonosaik kóborolni a szabadban - kössék őket pórázra, ha már minden áron ki akarják vinni a lakásból.

Ez kevésbé radikális, mint a másik megoldástervezete: az összes kóborló macskát be kellene fogni, és vagy örökbe adni, vagy elaltatni mindet.

A szakértő a macskákat kegyetlen, szenvedélyből ölő gyilkosnak tartja - amelyek passzióból támadnak, és játszanak még élő áldozatukkal.

A fő ok azonban, amiért e drasztikus megállapítást tette, az az, hogy a kerti madarak túl gyakran esnek áldozatául ezeknek a lesből támadó mészárosoknak.

Becslések szerint Nagy Britanniában évente 275 millió állat lesz macskatámadások áldozata, ebből 55 millió a madarak száma.

E pusztításnak az egész madárállományra becsült hatása megjósolhatatlan. A brit madárvédelmi társaság szerint sok millió madárfióka pusztul el, még mielőtt elérné a szaporodóképes kort.

Marra szerint a macskák ezen kívül világszerte több mint 60 madár-, emlős- és kétéltű faj kipusztulásáért lehetnek felelősek.

Meglepő módon még a radikális PETA is elismeri, hogy néha valóban csak a macskák ritkítása lehet a megoldás erre a problémára.

Egy ausztrál közgazdász szintén a macskaeutanáziára tett javaslatot, ami  sokakat felháborított, ezért további ötleteket vetett fel: teljes körű szobafogság, nyakörvön viselt csengettyű. Mások ivartalanítást javasolnak, amely - bár nem minden esetben -, de csökkenti a vadászszenvedélyt.

Ausztráliában a szakemberek a macskaprobléma miatt robotcsapdákat helyeztek el egy természetvédelmi területen, amely a háziasított ragadozót észlelve mérget permetez a macska szőrére. A mániákusan tisztálkodó állat lenyalogatja a toxikus anyagot, és elpusztul.

Az egyik legveszélyeztetettebb papagájfajt, az éjjeli papagájt akarják megóvni így a teljes kipusztulástól - a valaha nagy populációban élő madarakból mostanra ötvennél kevesebb egyed maradt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.