Űrkutatás

Meglepő bejelentésre készül a NASA: valamit találtak a Jupiter holdján

Szeptember 26-án, hétfőn, élőben közvetített sajtótájékoztatón árulják el, miféle titkot rejt az Europa.

2016.09.24 15:04ma.hu

A NASA kedden kiadott közleményében csupán annyit ír, hogy olyan folyamatokat figyeltek meg az Europán, azaz a Jupiter holdján, ami kapcsolatban áll a felszíne alatt húzódó feltételezett óceánnal.

NASA

A kutatók már egy ideje arra fókuszálnak, hogyha a földön kívüli élet nyomát kutatjuk, célszerű első körben az Europán vizsgálódni.

A jelenlegi kutatóeszközök ugyan még nem képesek a Jupiter holdjának jege alá fúrni, hogy ott különböző organizmusokat kereshessenek, így szerves jelenlét felbukkanására még ne számítsunk.

A 3100 kilométer átmérőjű Europa jeges felszíne alatt a feltételezések szerint egy kiterjedt, folyékony vizű óceán rejtőzik. A kutatók szerint ez a víztömeg érintkezhet az égitest sziklás köpenyével, és ez számos kémiai reakció lejátszódását teheti lehetővé.

NASA - Fantáziarajz: gejzírkitörés az Europa felszínén

A bejelentést, amit nagy titkolózás előz meg, különösen érdekessé teheti, hogy részt vesz rajta a jelenségről származó adatok közrebocsátója, a Hubble projekt vezetője is.

Emlékezetes, hogy a Hubble 2012-ben készített egy olyan fotót, amely egy vízpárából (oxigénből és hidrogénből) álló felhőréteget ábrázolt.  A kutatók szerint a jeges holdfelszín alól kitörő gejzír az Europa északi pólusánál 200 kilométerre lövellt fel.

Éppen ezért figyelik a tudósok az esetleges gejzírtevékenységeket, bár a 2012-es eset óta nem tudunk hasonlóról. Emiatt várjuk nagyon kíváncsian a NASA bejelentését.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.