Bravó!

Siketek hallását adná vissza az uniós díjat nyert budapesti fiatal

Udvardi Péter, a budapesti Szent István Gimnázium tavaly érettségizett diákja hallásjavító mikrochipjével különdíjat nyert Brüsszelben az EU Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyén.

2016.09.22 13:22MTI

Évről évre jól teljesítenek, ezért szinte már meg sem lepődünk, hogy újabb fiatal magyar ért el remek eredményt egy nemzetközi innovációs versenyen.

A dicsőség ezúttal Udvardi Péteré, aki tavaly érettségizett a budapesti Szent István Gimnáziumban, és különdíjjal tért haza Brüsszelből, az EU Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyéről.

Fejlesztése egy mikrochip, ami a belső fülben lévő hallószőröket helyettesítheti egy nap, egyes siket emberek hallását adva ezzel vissza.

A hallószőrök a bejövő hanghullámokat idegi impulzusokká alakítják, és ha eltörnek - például túl erős hang hatására - nem regenerálódnak. A fiatal kutató 16 évesen kezdett érdeklődni a téma iránt, eleinte cikkeket olvasott, majd kísérletezni kezdett.

A fejlesztés több tudományágat érint, de Udvardi Péter szerint alapvetően fizikai projekt, amiről szerényen csak annyit mondott az M1-en, hogy összetettsége "túlmutat a gimnáziumi tanulmányokon".

A brüsszeli megmérettetésre, amit európai döntőnek is hívnak 38 ország küldhette el saját válogatóversenye három legjobbját - mondta el Ivánka Gábor, az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny zsűritagja.A magyar országos verseny már 25 éve működik, az uniós döntő éremtáblázatán rendre a harmadik-negyedik helyen végeznek a magyarok."Számolnak a velünk, erőt képviselünk" - fogalmazott Ivánka Gábor.

Udvardi Péter sem ül a babérokon. Mint mondta, tudományos publikációval készül, és ipari partnert keres találmánya továbbfejlesztéséhez.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.