Űr

30 tonnás(!) meteoritra bukkantak Argentínában

Mérete és súlya is döbbenetes annak a hatalmas meteoritnak, amit most ástak elő a kutatók.

2016.09.13 18:19MTI

Több mint 30 tonnás meteoritot ástak ki kutatók a földből Észak-Argentínában. Szombaton fedezték fel Gancedo városában, Chaco tartományban, Buenos Airestől mintegy ezer kilométerre északra – mondta el a Clarín argentin napilapnak Mario Vescovi, a Chacói Csillagászati Társaság elnöke hétfőn.

Szavai szerint mérete és súlya is döbbenetes.

A követ a Campo del Cielón találták meg, a név jelentése égi mező: fémes meteoritok zápora hullott rá nagyjából 4 ezer évvel ezelőtt – idézte a kutatócsoportot a lap.

A meteoritot újra lemérik, hogy pontosítsák az adatokat.

A Földön valaha talált legnagyobb meteorit Namíbiában került elő, több mint 60 tonna és Hobának nevezték el.

A Campo del Cielón eddig talált legnagyobb égi kő az El Chaco nevet viseli és a legújabb mérések szerint 29 tonnát nyom.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.