Lehetetlen lelet

Egyiptomiaknál is régebbi piramisra bukkantak Kazahsztánban

Régészek találtak rá a piramis alakú mauzóleumra, mely 3000 évével idősebb, mint számos - de nem mindegyik - egyiptomi piramis.

2016.09.04 10:24ma.hu

A figyelemre méltó felfedezésre a Sary-Arka régióban, Karaganda városhoz közel akadtak, egy ősi király vagy nagy vezér sírelméke lehet.

A következő lépésben a belsejét is feltárják, nagy előnyük, hogy a régészek szerint hasonló célra építették, mint az egyiptomiakat, így valamennyire van fogalmuk a belső szerkezetéről.

Körülbelül 2 méter magas, és 14 méter hosszú - így elég kicsi piramis, ennek ellenére egyedülálló leletnek tartják. Szemben a gízai piramisokkal, az újonnan talált építmény ugyanis hat lépcsős szintet foglal magában, lapos teteővel, azaz jóval inkább egy lépcsős négyszögről van szó, mint egy piramis alakú piaramisról.

Nagy valószínűséggel ez a síremlék is sírrablók zsákmányává vált, így feltehetően az emberi maradványok mellett sok mindent nem fognak találni.

Akárhogy is, a leletek a Közép-Kazahsztánban élő Begazy-Dandybai kultúrához engednek közelebb lépni.

A Gízai piramisokat 100 évvel később építették, Dzsószer piramisa a szakkarai nekropolisz máig leglátványosabb monumentális alkotása, Egyiptom első piramisa pedig mindössze 1000 évvel épült korábban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.