Hevesebb viharok dúlnak, mint eddig gondoltuk

Ennél jobb fotók még nem készültek a Jupiterről

A felvételek alapján a Jupiter északi pólusán hevesebb viharok dúlnak, mint eddig gondolták és a sarkvidék kékebbnek tűnik a planéta többi részénél.

2016.09.03 16:25MTI

A Juno a héten, a Jupitert ölelő sűrű felhőrétegtől négyezer kilométeres távolságra készítette a felvételeket, amelyeket a NASA helyi idő szerint pénteken tett közzé. Az űrszonda sarkvidéktől sarkvidékig repült a gázóriás körül, hogy képeket készítsen és adatokat gyűjtsön. Ez volt az első a szerkezet 20 hónapos küldetése során tervezet háromtucat közelrepülésből.

NASA/Caltech

A Jupiter pólusairól 1974-ben készültek először felvételek a Szaturnusz felé tartó Pioneer 11 űrszonda jóvoltából. A Juno képei azonban nagyban különböznek az eddig látottaktól és a tudósok elképzeléseitől is - jegyezte meg Scott Bolton, a NASA kutatója. Az űrszonda egyedülálló fotókat küldött a Jupiter ragyogó déli fényeiről is, amelyeket a legerősebbnek tartanak a Naprendszerben.

NASA/Caltech

A Juno ötévi utazás után júliusban állt a gázóriás körüli pályára. Küldetése 2018-as végeztével becsapódik a bolygó légkörébe és megsemmisül. A küldetésről ezen a linken lehet többet megtudni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.