6 óra 48 percig tartott

Sikeresen zárult a második űrséta az űrállomáson

Jeff Williams ötödször járt a nyílt világűrben, míg társának, Rubinsnak ez volt a második sétája. Az ISS történetében 1998 óta ez volt a 195. űrséta.

2016.09.02 08:30MTI

Az amerikai űrkutatási hivatal sajtószolgálatának közlése szerint a Nemzetközi Űrállomás hűtőrendszerét javította egyebek között hat óra 48 percig tartó űrsétáján csütörtökön két amerikai űrhajós.

Kathleen Rubins és Jeff Williams előbb leszerelte azt a tartályt, amelyet korábban azért helyeztek el, nehogy elszivárogjon a hűtőfolyadék a rendszerből.

Ezután ellenőrizték a napelemek rögzítéseit, továbbá felszereltek egy nagy felbontású videokamerát, amellyel a későbbiekben a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) érkező űrhajók össze- és szétkapcsolódását követik majd figyelemmel.

Jeff Williams a dokkoló adapter szerelése közben. (Fotó: NASA)

Jeff Williams már az ötödik alkalommal járt a nyílt világűrben, míg társának, Rubinsnak ez volt a második sétája. Az ISS történetében 1998 óta ez volt a 195. űrséta.

Rubins és Williams legutóbb augusztus 19-én hagyta el az ISS-t az amerikai Harmony modul kikötőmodulján keresztül. Ekkor előkészületeket tettek egy, a Harmonyhoz hasonló űrmodul fogadására, amely jövőre érkezik.

A dokkolóadapter képes lesz majd fogadni a SpaceX és a Boeing amerikai vállalatok kereskedelmi forgalomban közlekedő űrkapszuláit.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.