Évforduló

Hatvan éve történt: 1956. szeptember 2.

Mi történt hatvan évvel ezelőtt? Korabeli hírügynökségi anyagok segítségével napról napra bemutatjuk a forradalom előtti Magyarországot.

2016.09.02 07:39MTI

Álnyomozó lopta meg a gazdákat

Álnyomozót ítélt el a bíróság. A siófoki járásbíróság most tárgyalta Bárány Imre lullai lakos bűnügyét. Bárány rendőrségi nyomozónak adta ki magát, és áldozatai bizalmával visszaélve, őket megtévesztve, több helyen nagyobb mennyiségű ruházati, illetve egyéb használati tárgyakat lopott el. Legutóbb Ságvár községben garázdálkodott, mint „nyomozó”.

A község gazdáinak portáin lószerszámot, ruhaneműket és más tárgyakat foglalt le, amelyeket később ellopott. A siófoki járásbíróság Bárány Imrét két év és hat hónapi börtönbüntetésre ítélte.

A szovjet táborból kilógó jugoszlávokkal találkozott a lengyel pártküldöttség

A Lengyel Egyesült Munkáspárt (LEMP) központi bizottságának küldöttsége 1956. augusztus 25-től szeptember 2-ig Jugoszláviában tartózkodott. A küldöttséget fogadta Joszip Broz Tito elvtárs, a Jugoszláv Kommunisták Szövetsége (JKSZ) központi bizottságának főtitkára.

A LEMP küldöttsége megbeszélést folytatott a párt szerepéről a szocializmus építésében Jugoszláviában, a JKSZ struktúrájáról és belső pártéletéről. A küldöttség tagjai érdeklődtek a jugoszláviai gazdasági rendszer, a munkás önigazgatás és a dolgozó nép önigazgatása iránt. Mindazok a megbeszélések és viták, amelyek a Jugoszláv Kommunisták Szövetsége és a Lengyel Egyesült Munkáspárt közös tapasztalataira vonatkoztak, őszinte é s szívélyes légkörben zajlottak le.

Ha kell, Egyiptom is tőrt ragad a Szuezi-csatornáért

Az Ahbar el Jom című egyiptomi napilap azt írja, Egyiptom „olyan helyzetben van, hogy támadással felelhet a támadásra” a Szuezi-csatorna kérdésében, de „készen áll, hogy megértéssel válaszoljon a megértésre”. A lap a továbbiakban a következőket írja: „Amennyiben az ötös bizottság kinyújtott kezében tőrt fog, hogy hátba döfjön bennünket, készen állunk majd a visszavágásra ugyanazzal a fegyverrel.

Ha azonban baráti kezet nyújt és tartózkodik a fenyegetőzésektől és az idejétmúlt imperialista módszerek használatától, azt tapasztalják majd, hogy Egyiptom készen áll megvitatni bármiféle ésszerű tervet, amely biztosítja a hajózás szabadságát a Szuezi-csatornán anélkül, hogy csorbítaná szabadságunkat, függetlenségünket, méltóságunkat és a csatorna birtoklásához és üzemben tartásához való abszolút jogunkat”.

Vidám vásárra vihették hűségük jutalmát a bányászok

A széncsaták hőseit, az érc-, olaj-, bauxit- és ásványbányászokat ünnepelte vasárnap az ország. Hat esztendő óta minden szeptember első vasárnapján az ország megemlékezik a bányászok hősi munkájáról. A bányászok megbecsülésé tükrözi az is, hogy soraik között immár 33 Kossuth-díjas van. A mai napon újabb 3 bányás z kapja meg a Szocialista Munka Hőse kitüntető címét. Az egész évben becsülettel dolgozó, igazolatlanul nem hiányzó bányászok összesen több mint 14o millió forint hűségjutalomban részesülnek.

Komlón a bányásznapi nagygyűlés után megteltek a szórakozóhelyek, a legtöbb látogatót a második napja tartó vidám vásár vonzotta, amely húszmillió forint értékű árucikket kínált a látogatóknak. Kívánsága szerint költhette el mindenki fizetését és a bányásznap alkalmával kiosztott tizenötmillió forint hűségjutalmat. Többek között 9o motorkerékpár, 6o mosógép, sok szép bútor talált gazdára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.