Rosetta

Ilyen egy pusztító gázkitörés a Nap felé száguldó üstökösön

A ritka kitörést a Csurjumov-Geraszimenkó üstökös körül keringő Rosetta űrszonda videózta le.

2016.08.27 11:27ma.hu

Az Európai Űrügynökség (ESA) pénteken jelentette be, hogy ritka gáz- és porkitörést filmezett le a Csurjimov-Geraszimenkó üstököst tanulmányozó Rosetta űrszonda. A jelenséget valószínűleg az okozta, hogy az üstökös jeges talaja megcsúszott.


A Rosetta 2014 augusztusa óta kering a kozmikus sebességgel száguldó űrszikla körül, a kitörést idén február 19-én észlelte, mintegy 35 kilométeres távolságból.

„Mivel gyakorlatilag megjósolhatatlan, hogy mikor kerül sor egy ilyen kitörésre, nagy szerencsénk volt, hogy a Rosetta lencsevégre kapta ezt a jelenséget” – nyilatkozta Matt Taylor, az ESA Rosetta-küldetésének tudósa.

A szonda az elmúlt években lélegzetelállító képeket készített az üstökösről, amelyeket itt nézhet meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.