Űrkutatás

Rejtélyes sötét galaxist találtak a Tejút szomszédságában

A Dragonfly 44 99,9 százaléka sötét anyagból áll. A tudósok szerint nem is szabadna léteznie.

2016.08.27 08:10ma.hu
Gemini Observatory

Hatalmas, szinte teljes egészében sötét anyagból álló galaxist találtak a tőlünk nem messze lévő Coma galaxishalmazban. A Dragonfly 44 tömege a Nap egybilliószorosa - épp akkora, mint a Tejúté, pedig százszor kevesebb csillag található benne. Annyira halvány, hogy sokáig észre sem vették: a rendelkezésre álló legmodernebb csillagászati eszközök kellettek az azonosításához.

A Wired UK cikke szerint a Dragonfly 44-et tavaly fedezte fel egy nemzetközi csillagászcsapat. A kutatók rájöttek, hogy egy rendkívül ritka ún. "sötét galaxist" találtak, amely számításaik szerint 99,9 százalékban a titokzatos sötét anyagból áll. Azt azonban továbbra sem tudják, hogy hogyan jöhetett létre - annál is kevésbé, mivel jelenlegi ismereteink szerint nem is létezhetne. "Elképzelésünk sincs, hogyan alakulhatott ki egy a Dragonfly 44-hez hasonló galaxis" - mondta Roberto Abraham kanadai csillagász, a Torontói Egyetem asztronómiai tanszékének professzora.

SDSS-III

A sötét anyag az univerzum „gravitációs kötőanyaga”. Ez tartja egyben a galaxisokat, és a becslések szerint a világegyetem tömegének öt hatodát teheti ki. Ennél többet egyelőre nem is nagyon tudunk róla, mert csillagászati eszközökkel nem figyelhető meg és mérhető sugárzást sem bocsát ki. A kutatók azt remélik, hogy a Dragonfly 44 tanulmányozásával a sötét anyag titkainak megfejtéséhez is közelebb kerülhetünk.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.