Űrkutatás

Űregereket is hozott vissza a Földre a SpaceX Dragon űrhajója

Sikeresen visszatért a Földre több mint egy tonna rakománnyal a SpaceX amerikai magánvállalat Dragon típusú teherszállító űrhajója a Nemzetközi Űrállomásról (ISS)

2016.08.26 22:00MTI

A teherűrhajó közép-európai idő szerint péntek kora délután hagyta el az űrállomást, hat órával később pedig a mexikói partok közelében a Csendes-óceánban landolt.

 

A fedélzetén felszereléseket és kutatási anyagokat hozott vissza, amelyeknek az összsúlya mintegy 1300 kilogramm. Emellett 12 “űregér” is visszajött a bolygóra. A rágcsálók egy genetikai kutatás keretében mentek fel ISS-re a Dragon teherűrhajóval.

A Dragon a múlt hónapban vitt az ISS-re új dokkoló állomást, amelyet két amerikai űrhajós több órás űrséta révén szerelt fel a múlt héten. A dokkoló egység felszerelése az első nagyobb lépés afelé, hogy a létesítmény kereskedelmi forgalomban közlekedő űrkapszulákat fogadhasson.

Az Egyesült Államokból az űrsiklók 2011-es “nyugdíjazása” óta nem indult ember az űrállomásra, de az amerikai SpaceX és a Boeing cégek egy-két éven belül újra embert akarnak a létesítményre szállítani. Ehhez azonban le kellett cserélni az űrállomás dokkját, amely még az űrsiklók fogadására volt kialakítva. Az új dokk elvileg több ország űrjárműveit tudja fogadni.

Egyelőre csak a Dragon tud rakománnyal visszatérni a Földre, minden más teherűrhajó felviszi a rakományt, majd megrakják szeméttel, s végül űrhulladékégetőként végzi a bolygó légkörében.

Addig azonban, míg az Egyesült Államokból újraindulnak az embert is szállító űrrepülések, az űrhajósokat Oroszország juttatja el a Nemzetközi Űrállomásra.


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.