6000 éves koponyákra bukkantak

Bronzkori koponyaműtét - túlélte a páciens

Sebészeti beavatkozások jegyeit viselő, hatezer éves koponyákra bukkantak német és orosz kutatók Dél-Oroszországban.

2016.08.23 16:50MTI

A szakértők tizenhárom bronzkori koponyát találtak, melyek mindegyikén ugyanazon a helyen volt egy-egy lyuk. Feltételezéseik szerint az operációnak rituális oka volt – közölte a berlini Német Régészeti Intézet csütörtökön.

A nagy kockázat ellenére a legtöbb páciens túlélte a beavatkozást – állapították meg a kutatók. A koponyanyílások speciális helyzete és az a tény, hogy se traumára, se betegségre utaló nyomot nem találták, arra enged következtetni, a műtétnek rituális szerepe volt.

Nagyon nehéz, sőt szinte lehetetlen megállapítani, mi indokolt egy hajdani koponyaműtétet.

Ha baleset, vagy más trauma áll a háttérben, akkor a koponyacsonton nagy valószínűséggel láthatóak törésvonalak.

Viszont ha betegségről, például epilepsziáról, migrénről, vagy rituális beavatkozásról van szó, akkor a csonton nincs látható jele annak, hogy miért lékelték meg a koponyát.

A tizenhárom koponyát mikroszkópos, röntgen-, valamint komputertomográfiás (CT) vizsgálatoknak vetették alá.

Kiderült: a hatvan év körüli férfiakat és nőket operálták így, a legtöbb páciens hosszú ideig élt még a műtét után. Az operációt végzőknek érteniük kellett a dolgukat, láthatóan gondosan választották mindig ugyanazt a pontot a koponyán.

Mivel törésre vagy betegségre utaló nyomok nincsenek, a rituális beavatkozás lehet a magyarázat.

A szakértők kutatásukról az American Journal of Physical Anthropology című szaklapban számoltak be.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.