Antropológia

A magyarok őstörténetét kutató uráli expedíciónak már vannak eredményei

A biológiai maradványokból sokszor nem deríthető ki egyértelműen, hogy az illető beletartozott-e abba az embertípusba, amely a 10. században élt a Kárpát-medencében.

2016.08.22 22:30MTI

A magyarok őstörténetét kutató 4. orosz-magyar uráli expedíciónak már vannak eredményei - mondta Mende Balázs antropológus az M1 aktuális csatorna vasárnapi műsorában.

A szakember kifejtette: az első eredmények alátámasztják a korábbi kutatások megállapításait, miszerint a 10. század végén a Kárpát-medencébe beköltöző népesség sokgyökerű volt.

Elmondása szerint a biológiai maradványokból sokszor nem lehet a megfelelő vizsgálatokat elvégezni, vagyis nem deríthető ki egyértelműen, hogy az illető beletartozott-e abba az embertípusba, amely a 10. században élt a Kárpát-medencében, ezért az antropológusok is inkább a régészeti leletekre hagyatkoznak. Hozzátette: ugyanakkor most már lehetőség van mintavételre, és laboratóriumi körülmények között fel tudják tárni a csontokban lévő DNS-állományt.

Türk Attila régész, az expedíció vezetője arról beszélt, hogy először 2013-ban szerveztek közös orosz-magyar régészeti kutatást, az expedíciók célja még jobban megismerni a magyarok honfoglalás kori történelmét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.