ISS

Új dokkolóegységet kapott a Nemzetközi Űrállomás

Többórás űrsétával új dokkoló állomást szerelt fel pénteken a Nemzetközi Űrállomásra két amerikai űrhajós.

2016.08.19 20:26MTI

A dokkolóegység felszerelése az első nagyobb lépés afelé, hogy a létesítmény kereskedelmi forgalomban közlekedő űrkapszulákat fogadhasson.

Az Egyesült Államokból az űrsiklók 2011-es "nyugdíjazása" óta nem indult ember az űrállomásra, de az amerikai SpaceX és a Boeing cégek egy-két éven belül újra embert akarnak a létesítményre szállítani. Ehhez azonban le kellett cserélni az űrállomás dokkját, amely még az űrsiklók fogadására volt kialakítva.

Az új dokk elvileg több ország űrjárműveit tudja fogadni. Addig azonban, míg az Egyesült Államokból újraindulnak az embert is szállító űrrepülések, az űrhajósokat Oroszország juttatja el a Nemzetközi Űrállomásra.


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.