Régészet

Emberáldozatról tanúskodhat egy háromezer éves görög sír

Egy valószínűleg feláldozott ember maradványait találták meg egy 3000 éves sírban görög és amerikai régészek a Peloponnészoszi-félsziget Lükaion-hegyén.

2016.08.11 12:59MTI

A sírt, ahol valószínűleg egy fiatal férfi nyugodott, néhány hete találták meg annak a hegynek a csúcsán, amely az ókorban a Zeusz-kultusz színhelye volt.

Anna Karapangiotu, a kulturális és régészeti minisztérium munkatársa egyedülállónak nevezte a felfedezést.

“Úgy tűnik, a lelet új fényt vet az ókori szertartásokra. A lelet koránál évszázadokkal későbbi számos forrás a Lükaion-hegyen végzett emberáldozatról tesz említést, az új leleten ennek a nyomait fogjuk kutatni” – magyarázta a régész az athéni rádió adásában.

Modern kori Zeusz-szertartás, immár emberáldozat nélkül. (MTI/EPA/Szimela Pancarci)

A holttestet, amelynek koponyájából csak az alsó állkapocs maradt fenn, a szirtbe vájt üregben álló oltár közepébe temették el.

A lelet korát az időszámítás előtti 11. századra teszik. Abban az időben győzték le a bronzkor hanyatló mükénéi civilizációját a vasfegyverekkel hódító dórok.

A Zeusz-kultusz helyszíne a hegytető volt, ahol egy oltáron időszámítás előtt 1600-tól évszázadokon át áldoztak fel állatokat – hangoztatta a régész.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.