Kivételes látvány

Meteorraj lepheti el az eget csütörtök éjszakától

A Perszeidák meteorraja lepi el az eget a csütörtökről péntekre virradó éjjel, és ha a felhőtakaró nem áll az emberi szem útjába, ritkán látható látványosságot kínál az égi meteorzápor.

2016.08.10 20:49MTI

"Egyes években szerencsésebbek vagyunk, mint máskor, ám vannak olyan kivételes esztendők is, mint az idei" – közölte Mark Bailey, az észak-írországi Armagh megyében működő csillagvizsgáló kutatója.

A csillagász szerint pénteken hajnali 1.30 óra körül 200-300 hullócsillag suhan át az égbolton egy-két órán keresztül, szemben az elmúlt évek 100-120 meteorjával.

A Föld északi féltekéjéről lehet jobban látni a páratlan látványosságot, amelyet a Perszeidák nevű meteorraj idéz elő minden évben, amikor bolygónk pályáját keresztezi.

A jelenség nagyjából két hétig tart, ennyi idejébe kerül a Földnek, hogy a porfelhőn áthaladjon. Amikor a 109P/Swift-Tuttle üstökösből származó meteorraj belép a Föld légkörébe, az üstökös apró porszemcséi összeütköznek a légkör molekuláival, az ütközés hatalmas ereje felhevíti a porszemcséket, és azok elégnek, ezt érzékeljük lentről hullócsillagként.

Az üstökös pályája évről évre változik valamennyit, így a több mint egymillió kilométer hosszú meteorfelhő porából sem ugyanannyi esik minden évben a Föld útjába. A felhőn belül az üstökös porának egyes csíkjai sűrűbbek, ezek akkor jönnek létre, amikor a kométa közelebb kerül a Naphoz.

Twitter - Mark Tarello

Idén a Föld egyszerre három ilyen csíkon halad át, ezek 1862-ben, 1737-ben és 1479-ben alakultak ki. Aki péntek hajnalban figyeli az eget, annak olyan kivételes látványban lehet része, amilyet legközelebb 2028-ban tapasztalhat - mondta Mark Bailey.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.