A múzeum szerint

Túlságosan sikeresek a dán amatőr régészek

Nem tud lépést tartani a dán nemzeti múzeum a túlságosan sikeres amatőr régészekkel, akik annyi ígéretes történelmi kincset tárnak fel az észak-európai országban, hogy az intézmény nem képes időben feldolgozni a beérkező leleteket.

2016.07.21 01:30MTI

"Egyre jobban és jobban lemaradunk" - nyilatkozta a múzeum szóvivője a The Local című helyi lapnak. Mads Schear Mikkelsen szerint ugyan magas prioritást élveznek a múzeumhoz tartozó területen megtalált kincsek, de az intézménynek más fontos feladatai is lennének.

A dán törvények szerint minden feltárt történelmi lelet az állam tulajdonát képezi, felfedezőjük anyagi kárpótlásra számíthat átadásukért. A beküldött leletek megugró száma miatt jelenleg az amatőr régészek két és fél évet is várakozhatnak a pénzükre.

A szóvivő elmondta azt is, hogy a feltárt leletek száma minden évben új rekordot dönt. Becslése szerint 2016-ban akár 12 ezer leletet is regisztrálhatnak, miután a számuk 2015-ben majdnem elérte a 10 ezret is. Mindez tavaly 4,2 millió dán korona (178 millió forint) kifizetését jelentette az amatőr régészek részére.

Az elmúlt időszakban feltárt jelentős dán leletek között volt a valaha megtalált legnagyobb viking aranyékszerkészlet, egy, a kereszténység Dániába érkezésének történetét új megvilágításba helyező 1100 éves feszület, bronzkori napimádó papkirályok által használt 2 ezer darabos aranyspirál-gyűjtemény, valamint egy 250 éve eltűnt nagyméretű rúnakő is, amely egy földműves udvarából került elő.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.