ISS

2,4 tonnával startolt éjjel a legújabb orosz teherűrhajó

Még oda sem ér az orosz Progressz, amikor a floridai Cape Canaveralről már startol az amerikai SpaceX vállalat Dragon (CRS-9) teherűrhajója.

2016.07.17 08:47ma.hu
A starthelyre a megszokott módon, vízszintes helyzetben, vasúton jutott ki az összeszerelt Szojuz-U és a Progressz, július 15-én Kép: Roszkoszmosz

Magyar idő szerint kicsivel éjfél előtt indult Bajkonurból a legújabb orosz teherűrhajó a Nemzetközi Űrállomás (ISS) felé. Az Űrvilág.hu szerint a start pontos ideje július 16-án 23:41-kor volt. Ekkor emelkedett a magasba a kazahsztáni indítóhelyről a Szojuz-U hordozórakéta. A Progressz MSZ-03 feladata a megszokott: üzemanyagot, vizet, levegőt, oxigént, élelmiszereket, felszerelési tárgyakat és tudományos kísérleti berendezéseket szállítani a Föld körül keringő bázisra. Ez elengedhetetlen az űrállomás folyamatos működésének, az űrhajósok életfeltételeinek biztosításához. A rakomány hasznos tömege összesen mintegy 2,4 tonna.

A Progressz MSZ-03 (más jelöléssel 64P) repülési ideje valamivel több mint két nap, ezután csatlakozik automatikus üzemmódban az ISS Pirsz moduljához. A tervezett dokkolási időpont magyar idő szerint kedden, 19-én hajnali 2:22 lesz. Az űreszköz már a harmadik az orosz Progresszek legmodernebb, MSZ jelzésű sorozatában, amely többek között korszerűsített navigációs és kommunikációs berendezésekkel van felszerelve. Az embereket szállító Szojuz űrhajók hasonlóképp modernizált sorozatából az első, a Szojuz MSZ-01 néhány nappal korábban mutatkozott be, és három űrhajóssal a fedélzetén sikeresen dokkolt is az ISS-nél. A Progressz MSZ sorozatának első példányát - már az új teherűrhajó érkezését előkészítve, a dokkolóhelyet felszabadítva - ugyancsak a közelmúltban választották le az űrállomásról.

Az ISS hulladékával megrakodott Progressz MSZ-01 július 3-án lépett be a sűrű légkörbe és semmisült meg a Csendes-óceán déli része fölött. A fotót az ISS-ről készítették

Ami a teherűrhajók forgalmát illeti, a következő időszak zsúfolt lesz az ISS-nél. Ha minden a menetrend szerint alakul, még oda sem ér az orosz Progressz, amikor a floridai Cape Canaveralről már startol az amerikai SpaceX vállalat Dragon (CRS-9) teherűrhajója, újabb ellátmányt szállítva, a NASA megbízásából. A Dragon július 18-án 6:45-kor indul egy Falcon-9 rakétával, és szerdán (20-án) 13 óra körül köt ki az ISS-nél, miután az űrhajósok a robotkarral befogják. .

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.