Régészet

Római kori mészégetőt találtak Ausztriában

Hatalmas római kori mészégetőt találtak a felső-ausztriai Enns településnél, a lelet a 2018-as tartományi kiállítás fő látványossága lesz.

2016.07.16 00:30MTI

A bemutatott régészeti lelet a Római birodalom Rajna-Duna menti provinciájának legnagyobb mészégetője. A kemence bizonyítéka annak, hogy a rómaiak igen aktyvan építkeztek, amikor a 2. és a 3. században a településnél állomásoztak.

A lelet 12 egykori kemence egyike, amelyre először egy 2008-as útfelújítás alkalmával bukkantak. Idén áprilisban kezdték meg a régészek a mintegy négy méter magas és 3,8 méter átmérőjű kemence kiásását. Kétségtelenül az egyik leginkább ép állapotban maradt római kori mészégetőről van szó - hangzott el a leletet bemutató sajtótájékoztatón.

Feltehetőleg a későókorban korban, a negyedik század folyamán a kályhát szemetesnek is használták, így több ezer egyéb tárgy került elő belőle. Így bukkantak téglákra, pénzérmékre, különböző kerámiákra és szarvasmarha, ló, kecske, kutya és birka csontokra. Találtak továbbá egy Herkules-szobortöredéket, és egy oltárt. Az ásítás emiatt a "Herkules a mészégetőben" projekt elnevezést kapta. A szobrot feltehetőleg el akarták égetni, azonban erre már nem került sor.

A rómaiak a dunai Limes mentén Felső-Ausztriában munkacímmel rendezik meg a 2018-as tartományi kiállítást. Az esemény központi helyszíne az egykori Lauriacum területe lesz, ahol a második itáliai légió állomásozott és akkor mintegy 20 ezren éltek a területen.

A Lauriacum múzeumban kiállítás látható majd, római kori romokat a St. Laurenz bazilika alsótemplomában, a mészégetőt egy szabadon megtekinthető ásatáson mutatják be.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.