Színpompás

A vörös hajért felelős gén fokozza a bőrrák mutációinak kialakulását

A vörös hajúak az MC1R génvariáns két kópiáját hordozzák, ennek következménye a vörös haj, a világos bőrszín, a szeplők és gyakran a fokozott napfényérzékenység.

2016.07.14 12:19MTI

A vörös haj, a világos bőr és a szeplők kialakulásáért felelős génvariáns jelenléte fokozza a bőrrák genetikai mutációinak kialakulását - mutatták ki a világon elsőként a brit genetikai kutatóintézet, a Wellcome Trust Sanger Institute és a Leeds-i Egyetem munkatársai, hozzátéve, hogy ennek a génvariánsnak a hordozása olyan, mintha az ember plusz 21 évig lenne kitéve a napsugárzás hatásainak.

A Nature Communications című folyóiratban közölt eredmények szerint az MC1R génvariáns egyetlen kópiája is növeli a bőrrák legsúlyosabb típusának számító melanóma mutációinak megszaporodását.

A kutatók szerint mivel nagyon sok olyan ember is hordozza ezeket a variánsokat, aki nem vörös hajú, ezért mindenkinek érdemes vigyáznia a napsugárzással - írta a Medicalxpress című egészségügyi portál.

A világ népességének 1-2 százaléka vörös hajú, Nagy-Britanniában ez az arány nagyjából 6 százalék. A vörös hajúak az MC1R génvariáns két kópiáját hordozzák, ennek következménye a vörös haj, a világos bőrszín, a szeplők és gyakran a fokozott napfényérzékenység.

Fotó: Instagram/redheads_girls

"Már jó ideje tudtuk, hogy a vörös hajú emberek esetében magasabb a bőrrák kialakulásának kockázata, de most először sikerült kimutatni, hogy a vörös hajért felelős gén összefüggésben van a bőrrák mutációinak megszaporodásával" - mondta a vizsgálatot vezető David Adams, a Wellcome Trust Sanger Institute munkatársa.

A kutatók több mint 400 rákos páciens daganatának DNS-ét elemezték és az MC1R génvariánst hordozó személyeknél átlagosan 42 százalékkal több olyan tumormutációt találtak, amely a napsugárzással van összefüggésben.

A tanulmányból az is kiderült, hogy az MC1R génvariáns nem csupán a napsugárzás okozta spontán mutációk, hanem a tumor más elváltozásainak számát is növeli.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.