Szülőfaluja közelében fedezték fel

Márquezről neveztek el egy Kolumbiában felfedezett új madárpókfajt

A Nobel-díjas író szülőfaluja közelében fedezték fel a különleges tarantulát.

2016.07.06 12:57MTI
Wikipedia

Gabriel García Márquez Nobel-díjas kolumbiai íróról és a kankuamo indián törzsről neveztek el egy Kolumbia északi részén, a Sierra Nevada de Santa Marta hegységben felfedezett madárpókfajt.

A Kankuamo marquezi nevű pókot kolumbiai és uruguayi tudósok egy csoportja találta Márquez szülőfaluja, a Magdalena megyei Aracataca közelében - írta közleményében a Nemzeti Egyetem.

"Ezzel tiszteletünket akartuk kifejezni Gabo iránt, mivel a tarantula ugyanott őshonos, ahonnan ő származik" - mondta William Galvis, a kutatócsoport egyik tagja.

"Gabo", vagyis Gabriel García Marquez 2014. április 17-én halt meg Mexikóban, ahol élete nagy részét leélte. Az irodalmi Nobel-díjat 1982-ben ítélték neki.Hamvai Cartagena de las Indias kolumbiai város La Merced nevű régi kolostorában nyugszanak, közel a házhoz, ahol az író egykor lakott.

A kutatók a névadással Márquez mellett a Sierra Nevada de Santa Martában egykor lakó kankuamo indiánokról is meg akartak emlékezni, akiknek nyelve és kultúrája mára "gyakorlatilag kihalt" - állt a közleményben.

A mintegy három centiméteres Kankuamo marquezi tarantula "igen különleges" tulajdonságokkal bír: potroháról irritáló hatású szőrszálakat dörzsöl le, ha támadást érzékel, ezek a szőrszálak könnyen megtapadnak az emberi bőrön is.

Ennek ellenére a szőrös pók nem agresszív a tudósok szerint, akik alapvető fontosságúnak tartják, hogy folytassák a hegység ízeltlábúinak tanulmányozását.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.