Kozmosz

Csodálatos látvány: sarki fény ragyog a Jupiteren

A Földnél is nagyobb sarki fénnyel reagál a Jupiter az erős napszélre és holdja vulkánkitöréseire.

2016.07.01 21:00ma.hu

Az óriás bolygó színes viharait már sokszor láthattuk, most színpompás sarki fényeit fotózta le a Hubble űrtávcső.

A teleszkóp ultraibolya tartományban dokumentálta a jelenséget, ami a bolygó színes képével kombinálva a NASA és az ESA fantasztikus képet adott közre.

Az aurorának is nevezett fényjáték a földi sarki fényhez hasonlóan a napszél és a légkör találkozásakor keletkezik a Jupiter északi sarkvidékén.


A gázóriáshoz közeledő Juno űrszondát többek közt éppen a Nap felől érkező töltött részecskék áradatától féltik.

„Ilyen látványos aurorákat még sosem láttam, mintha a Jupiter tűzijátékkal köszöntené a Junot” – idézi a Hubble hivatalos oldala Jonathan Nichols brit csillagászt.

A Hubble egy hónapon keresztül dokumentálja a Jupiter sarki fényeit, melyek nemcsak óriásiak, több százszor intenzívebbek is, mint a földiek.
A Jupiteren ráadásul sosem nyugszik a jelenség, hiszen ide nemcsak a Napból érkeznek töltött részecskék, de az Io hold aktív vulkánjaiból is.

Az első képkockákat már közreadták az európai és amerikai űrügynökségek, de a beérkező adatok feldolgozása még hónapokig eltart, így további remek felvételekre számíthatunk.


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.