Űrkutatás

Félúton a Mars-szonda - az oroszok is feljutnak

Az ExoMars orosz-európai űrexpedíció Marsra tartó szondája sikeresen megtette a "vörös bolygó" eléréséhez szükséges, mintegy 500 millió kilométernyi táv felét.

2016.06.30 12:32MTI

A tervek szerint halad az ExoMars orosz-európai űrexpedíció - számolt be csütörtökön Jan Wörner, az európai űrügynökség (ESA) igazgatója. Hozzátette: a 109 napja úton lévő űrjármű útja felénél tart, és már az első fotókat is elkészítette a Marsról. Orosz kutatók megerősítették, hogy az űrhajós nélküli TGO (Trace Gas Orbiter) űrszonda és a Schiaparelli leszállóegység eddigi útja zavartalan volt.

ESA

A Roszkoszmosz és az ESA első közös Mars-expedícióját március 14-én indították útjára a kazahsztáni Bajkonurból, s az űrszondának a tervek szerint október 19-én kellene landolnia a bolygón.

Az ExoMars expedíció az élet jelei után kutat majd a "vörös bolygón", s a várakozások szerint újabb lépéssel közelebb hozza az első űrhajósok Mars-utazását. A mostani lehet az első alkalom, hogy európai űrjármű a Mars felszínén landol.

Wörner ugyanakkor csalódottan elevenítette fel, hogy a Mars-expedíció második szakaszát, az európai Mars-járó útnak indítását az orosz Proton-M űrhajóval két évvel átütemezték, 2018-ról 2020-ra halasztották.

"Ezzel további költségek keletkeznek. A résztvevő országok azonban világossá tették, kitartanak az ExoMars mellett, és előteremtik a szükséges forrásokat" - szögezte le.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.