Féldrágakő

Kalandos múltú opál landolt az Antarktiszon

Először bukkantak opál nyomaira egy aszteroidából származó kőben. A féldrágakövet az Antarktiszon talált meteoritban mutatták ki.

2016.06.28 14:13MTI

Hilary Downes, a Londoni Egyetem Birkbeck Intézetének munkatársa és csapata hétfőn Nottinghamben mutatta be kutatása eredményét a brit Királyi Csillagászati Társaság ülésén.

Opált eddig egy alkalommal találtak egy Marsról származó meteoritban.

A homok egyik fő anyagából, szilícium-dioxidból álló opál akár 30 százalékban is tartalmazhat vizet.

A vizsgált, EET 83309 katalógusjelű meteorit az elemzések szerint egy kisbolygóból származik.

Az opáltöredékek ezért újabb bizonyítékai annak, hogy az aszteroidák nagyobb mennyiségű vízjeget is tartalmazhatnak.

"Leleteink arra utalnak, hogy az opál még azelőtt kialakult, hogy a meteorit kitört az aszteroida felszínéről, hogy végül a Földön, az Antarktiszon landoljon" - mondta el Downes.

Lehetséges, hogy maga a víz egy meteorit révén került az aszteroidára, és így jött létre az opál - feltételezik a szakértők.

Az EET 83309-en magán is számos meteoritbecsapódás nyoma látható. Ezek a meteoritok a Naprendszer más régióiból érkező anyagokat is szállíthattak.

A kutatás alátámasztja azt az elméletet, amely szerint a Földön lévő víznek legalább egy része aszteroidáktól származik.

"Bár jogosan tartunk egy aszteroidabecsapódás következményeitől, lehetséges, hogy több milliárd évvel ezelőtt így jutott víz a Földre és hozzájárult, hogy azzá az élettől nyüzsgő világgá váljon, amelyben most élünk" - fogalmazott Downes a Birkbeck College közleményében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.