Olyan esténk lesz, mint még sosem volt!

Nagyon ritka csillagászati esemény van ma

Évtizedek óta nem történt ilyen: hétfőn este szemtanúi lehetünk a nyári napforduló és a telihold közös találkozásának.

2016.06.20 19:01ma.hu

Idén ugyanis ma kezdődik a csillagászati nyár és ma van telihold is - erre évtizedek óta nem volt példa! Ez a telihold azért is fura, mert ez a negyedik a tavaszi napforduló, azaz március óta, holott általában a két napforduló között 3 telihold szokott csak lenni. Legközelebb március és június között 4 telihold csak 2035-ben lesz, és olyan, amikor a 4. pont a nyári napéjegyenlőség idején lesz, csak 2062-ben.

A júniusi teliholdat Amerikában eperholdnak nevezik, mert az ősi algonkin indiánok ilyenkor gyűjtötték be a gyümölcsöt, míg Európában többféleképpen is nevezik.

Screenshot

Bár június 24-én, Szent Iván éjjelén szokás ünnepelni a legrövidebb éjszakát, de a valódi napforduló 2016-ban 20-án van, 22:34 perckor. Ekkor kezdődik csillagászati értelemben a Nyár. Ebben az időben jár a Nap az égbolton megtett látszólagos útján a legmagasabb ponton, ilyenkor a leghosszabb (Magyarországon közel 16 órás) a nappal, és a legrövidebb az éjszaka. Ha az utóbbinak a napnyugtától napkeltéig tartó időszakot nevezzük, akkor az éj valamivel több mint 8 óráig tart, sötétség azonban ennél lényegesen rövidebb ideig, nagyjából este 3/4 10 és hajnali 3/4 4 között van. Június 20. után a Nap pályája ereszkedni kezd, a nappalok pedig rövidülnek, igaz, eleinte csak lassan, naponta néhány másodperccel, perccel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.