Kísérlet

Ez volt a legnagyobb, ember okozta tűz az űrben

Súlytalanságban, konvekciós áramlás hiányában elég érdekesen viselkedik a tűz.

2016.06.18 12:24ma.hu
Screenshot

A NASA sikeresen végrehajtotta legújabb kísérletét az űrben: jó nagy tüzet gyújtott. Az amerikai űrhivatal SAFFIRE (Spacecraft Fire Experiment) nevű kísérlete során ugyanis gyújtogattak a Cygnus (OA-6) teherűrhajó fedélzetén – természetesen csak azután, hogy biztonságos távolságba került a Nemzetközi Űrállomástól (ISS).

A SAFFIRE kísérletben arra keresik a választ, hogyan terjed a tűz az űrhajón a súlytalanságban, konvekciós áramlás hiányában, és hogyan változik az oxigén és a szén-dioxid mennyisége a kapszulában. Az egyik fő céljuk ezzel a tűzbiztonság javítása a jövő űrhajóin.

A NASA eddig csak igen kicsi kiterjedésű tűzzel kísérletezett, a hatalmas lángok megjelenése az embereket is szállító űrhajók fedélzetén nem szerencsés, ezért esett a választás a már amúgy is megsemmisülés előtt álló automata teherűrhajóra. A Cygnus az ISS-től való leválást követően még 8 napig pályán maradt, részben azért, hogy legyen idő a tüzes kísérlet során felvett videoanyag lesugárzására, június 20-én pedig öt apró műhold (CubeSat) önálló pályára helyezésére is sor kerül, 22-én pedig hazatér, ekkor tovább tanulmányozzák a tűzkísérlet maradványait.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.