Kísérőnk

Mini aszteroida kering a Föld körül

A Föld körül keringő, 40-100 méter átmérőjű aszteroidát fedeztek fel amerikai kutatók.

2016.06.17 13:37MTI
Fantáziakép a Földről és egy aszteroidáról. Illusztráció. (MTI/EPA/NASA/JLP-Caltech)

A NASA szakértői szerint a 2016 HO3 nevet viselő égitestet a Föld vonzásának ereje tartja a pályáján.

Keringése során százszor olyan távol van a bolygótól, mint a Hold és sohasem közelíti meg jobban, mint a Föld-Hold távolság 38-szorosa.

A csillagászok szerint a 2016 HO3 évszázadokig a Föld kísérője marad.

"Elmondhatjuk, hogy ez a kis aszteroida és a Föld együtt táncol. Bár túl távol van ahhoz, hogy valódi holdnak tekintsük, a legjobb és legstabilabb példája egy kvázi-szatellitnek" - mondta Paul Chodas, a Földhöz közeli testeket megfigyelő NASA-központ (Center for NEO Studies) munkatársa.

Forrás: NASA

Az aszteroidát április végén vették észre a Hawaii Egyetem Haleakala Nemzeti Parkban lévő Pan-Starrs 1 teleszkópja segítségével.

“Eddig egyetlen aszteroidát észleltek, amely hasonlóan követte tíz évig a Földet, de azóta az már elhagyta a szomszédságunkat. A 2016 HO3 sokkal erősebben kötődik a Földhöz” – fejtette ki a szakértő.

Éves pályájának felét az aszteroida közelebb tölti a Naphoz, mint a Föld, ilyenkor elhalad a bolygó előtt, a másik felében pedig jóval távolabb, a Föld “mögött” vonul.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.