Örökségvédelem

A legősibb orosz városnak készülnek nyilvánítani a Krím félszigeti Kercset

A második világháború alatt a szovjet csapatok véres csatákat vívtak a városért, kétszer is visszafoglalták a német hadseregtől.

2016.06.18 02:30MTI

Szerhij Akszjonov oroszbarát krími vezető elrendelte: a helyi tisztségviselők gyűjtsenek olyan információkat, amelyek alátámasztják azt, hogy a félszigeten fekvő Kercs Oroszország legősibb városa - jelentette pénteken az ukrán sajtó a RIA Novosztyi orosz hírportál értesülésére hivatkozva.

Tetyjana Umrihina, a kercsi történelmi és kulturális emlékpark igazgatója kijelentette, hogy ez már régóta ismert tény a tudósok előtt. "Kitaláljuk, hogyan tudjuk ezt bizonyítani Oroszországnak és az egész világnak" - tette hozzá. Megjegyezte, hogy Kercs legősibb orosz várossá nyilvánítása hosszú, bürokratikus munka, rengeteg "pecsétes dokumentumot" kell beszerezniük különböző hivatalos intézményektől. Szavai szerint már megkapták viszont a megerősítő dokumentumot a Puskin Állami Szépművészeti Múzeum igazgatójától és az Orosz Tudományos Akadémia Régészeti Intézetétől.

A 160 ezer lakosú Kercs az Oroszország által 2014 márciusában Ukrajnától elcsatolt Krím félsziget keleti részén, a Fekete-tengert az Azovi-tengertől elválasztó Kercsi-szoros partján fekszik. Fontos tengeri kikötő, innen indulnak a kompok is, amelyek az egyetlen összeköttetést jelentik a Krím és Oroszország között.

Milétoszi görög telepesek alapították a várost az i. e. 6. században. Később elpusztították a hunok, majd újjáépülve a Kazár Birodalomhoz tartozott. A 10. században a Kijevi Rusz része lett Korcsev néven, a 15. században pedig az Oszmán Birodalom kebelezte be. 1771-ben az orosz flotta megjelenésekor a törökök elhagyták a várost, amely így részévé vált az Orosz Birodalomnak. A második világháború alatt a szovjet csapatok véres csatákat vívtak a városért, kétszer is visszafoglalták a német hadseregtől.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.