Orvvadászat

2022-re eltűnhetnek az elefántok egy tanzániai rezervátumból

Tanzánia az orvvadászat által leginkább sújtott országok közé tartozik.

2016.06.01 08:48ma.hu

A Természetvédelmi Világalap figyelmeztetése szerint, ha a jelenlegi ütemben folytatódik az orvvadászat, a tanzániai Selous Vadrezervátumból hat éven belül eltűnhetnek az elefántok.

Tanzánia legnagyobb rezervátuma a hetvenes években mintegy 110 ezer elefánt otthona volt, mára alig 15 ezer egyed maradt, amelyet ipari méretű orvvadászat fenyeget a Természetvédelmi Világalap (WWF) szerint.

Évente több mint 30 ezer afrikai ormányost ölnek meg az orrvadászok, hogy ellássák a Távol-Keletet célzó illegális kereskedelmet. Tanzánia az orvvadászat által leginkább sújtott országok közé tartozik, egy friss felmérés szerint elefántpopulációja 2014-ig, öt év alatt hatvan százalékkal zsugorodott.

A Selous rezervátum a turisták kedvelt célpontja, becslések szerint ötmillió eurós bevételt produkál évente. Nevét Frederick Selous brit felfedező után kapta.

freedigitalphotos.net/worradmu

A WWF jelentése szerint 2022-re a jól felfegyverzett és kiképzett bűnhálózatok teljesen kiirthatják az elefántpopulációt.

Az 55 ezer négyzetkilométeres menedék Dél-Tanzániában 1982-ben kapott világörökségi státuszt az UNESCO-tól.

2014-ben viszont megfigyelési listára került, miután igen elharapózott az orvvadászat - naponta hat elefántot öltek meg -, míg az ipari tevékenységek – olaj- és gázfeltárás, illetve bányászat - pedig a törékeny környezetet fenyegetik.

Amani Ngusaru, a WWF Tanzánia igazgatója szerint a Selous értéke hatalmas állatpopulációiban és érintetlen ökoszisztémáiban rejlik. Fenntarthatóságáért gátat kell szabni az elefántok orvvadászatának.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.