Csillagászat

A Hubble lélegzetelállító felvétele a földközeli Marsról

2016 májusát méltán tekinthettük a "Csillagászat Hónapjának", ugyanis sok ritka és érdekes égi esemény, illetve égitest nyújtott különleges élményt, amelyek közül kiemelkedett a 9-i Merkúr-átvonulás, valamint a Mars 22-i szembenállása (oppozíciója) és 30-i kedvező földközelsége.

2016.05.31 18:24ma.hu

Május 30-án került földközelbe a Mars. A Hubble űrtávcső néhány nappal a bolygó oppozíciója, illetve földközelsége előtt csodálatosan szép felvételt készített a vörös bolygóról. Mivel a Mars a Skorpió csillagképben tartózkodott az oppozíciója, illetve földközelsége idején, így hazánkból viszonylag alacsonyan delelt, s emiatt a földi légkör zavaró hatásai fokozottan érvényesültek a földi megfigyelők számára - írta a csillagaszat.hu.

Nem így a Hubble Űrteleszkóp (HST) számára. A HST tíz nappal a Mars 2016. május 22-i oppozíciója előtt, május 12-én felvételeket készített a vörös bolygóról. A HST megfigyelések idején a Mars 0,53 cs.e., azaz mintegy 80 millió kilométer távolságra volt a Földtől. A HST Mars-megfigyelő kutatócsoportját a magyar származású Zoltan (Zolt) G. Lévay vezette, aki a Hubble Örökség programban vesz rész az Űrteleszkóp Tudományos Intézetben (STScI, Baltimore, Maryland). A kutatócsoport többi résztvevője az STScI, NASA Goddard Űrközpont (GSFC), Arizonai Állami Egyetem (ASU) munkatársai.

A HST WFC3/UVIS műszerével több fotometriai színszűrővel készültek a felvételek a Marsról: 275 nanométeren (szélessávú ibolya), 410 nanométeren (közepes sávú kék), 502 nanométeren (keskenysávú zöld), valamint 673 nanométeren (keskenysávú vörös) szűrőkkel. A több színben készített felvételek összekombinálásával született meg az itt bemutatott színes kép a vörös bolygóról.

A bolygó felszíni alakzatai


NASA



Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.