High Tech

Autók felett gurul a jövő busza - további részletek a kínai csodajárgányról

Két sáv szélességű buszt terveztek Kínában. A jármű mégsem okoz majd dugót, hiszen az autók felett közlekedik.

2016.05.26 18:55ma.hu

Mint ahogy már korábban írtunk róla, a kínaiak legújabb találmánya, a helytakarékos és környezetkímélő szuperbusz igazán ötletes megoldás.

Aki járt már Kínában, azt mondja, új értelmet nyert számára a "tömeg" fogalma. A "nevenincs" tízmilliós városok hazájában a közlekedési szakemberek folyamatosan azon törik a fejüket, miként oldják meg a metropoliszok közlekedését.

A Transit Explore Bus cég legújabb tömegközlekedési járműve, látványterv. (Fotó: China Xinhua News)

A Transit Explore Bus cég hatalmas járműve két közlekedési sáv szélességű, mégsem foglal egy négyzetcentiméter helyet sem az úton, mivel az aszfalt felett közlekedik - írja a hirado.hu.

A busz hosszú, falszerű „lábai” a sávok mellett vezetett sínen futnak, az - újabb információk szerint - 1400 utas befogadására alkalmas kabin pedig jó két méterrel az út felett siklik.

Az autók így el tudnak menni alatta, csakúgy, mint egy mindkét oldalán szalagkorláttal lezárt gyorsforgalmi úton.

Mozgó alagútnak tűnik majd lentről a kínai szuperbusz. (Fotó: China Xinhua News)

A fel- és leszállást emelt platformokon oldják meg, az autók pedig adott pontokon, közlekedési lámpák irányítása mellett tudnak majd kifordulni a fejük felett mozgó alagútként közlekedő busz alól.

A járművet elektromos motorral tervezik, egy szerelvény 40 hagyományos autóbuszt váltana ki, amivel évente 800 tonna üzemanyagot és 2480 tonna CO2-kibocsátást spórolna meg.

A szuperbusz prototípusa már a gyárban van, elsőként az ország északi részén, Qinhuangdao városában helyezik üzembe júliusban vagy augusztusban.


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.