Űrutazás

Ekkora sebességgel lehet meglépni az egyes bolygókról

El kell érni azt a szökési sebességet, amellyel elszakadási pályára lehet állni.

2016.05.24 19:42ma.hu

Bár nem tudatosul életünk pillanatában, de a gravitáció az egyik legjobb dolog ami érhet bennünket. Ez teszi lehetővé, hogy itt éljünk a Földön és minden ilyen nagyszerűen működjék. De egyben ez az erő akadályozza meg azt is, hogy csak úgy elhagyhassuk bolygónkat.

A Nemzetközi Űrállomás közel 30.000 kilométer per órás sebességgel jutott fel a jelenlegi pozíciójába, de a légköri fékeződés és a gravitáció miatt havonta kb. 2,5 km-t veszít a magasságából, ezért a pályáját rendszeresen módosítani kell.

Viszont, ha azt szeretnénk, hogy ne földkörüli pályára álljunk, hanem elhagyjuk a Földet, ennél gyorsabban kell mennünk. Ez a szökési sebesség, mely egy olyan küszöbsebességet jelöl, amely ahhoz szükséges, hogy egy bizonyos égitestről indulva az űreszköz parabolapályára álljon. A parabola a tehetetlenségi pályák között egy határesetet képez, ez a legkisebb energiájú elszakadási pálya. A szökési sebességet megszerzett űreszköz elszakad a központi égitest vonzásából, és attól állandóan távolodik.


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.