Nagy utazás

Így hat az űrrepülés a májra

A súlytalanság az emésztőrendszerre, így annak kulcsfontosságú szervére, a májra is hatással van.

2016.05.23 18:45ma.hu

A Coloradói Egyetem kutatói megállapították, hogy űrrepülés hatására egerek májában kezdődő károsodás jelei mutatkoznak. A szóban forgó egerek csaknem öt éve, az Atlantis űrrepülőgép utolsó küldetésén (STS-135) jártak a világűrben. Közel két hetet töltöttek a súlytalanságban. Az urvilag.hu szerint a hivatkozott cikk és egy másik forrás is az Atlantis fedélzetén töltött 13,5 napról beszélnek, jóllehet az űrrepülőgép nevezett - legutolsó - repülése valamivel rövidebb volt 13 naposnál. Az eredmények szempontjából az eltérésnek valószínűleg semmi jelentősége sincs.

A kutatás vezetője, Karen Jonscher (Coloradói Egyetem, Anschutz Medical Campus) elmondta, hogy korábban még soha nem vizsgálták az űrrepülés májra gyakorolt hatását, mert az élettani kísérletek elsősorban a csontok, az izmok, az agy, a szív és a keringési rendszer működésére koncentráltak. Azt viszont tudták, hogy űrrepülések után az űrhajósok szervezete gyakran produkált cukorbetegségre emlékeztető tüneteket, azonban rendszerint gyorsan visszaállt a szervezet normális működése. De ebből sejteni lehetett, hogy a súlytalanság az emésztőrendszerre, így annak kulcsfontosságú szervére, a májra is hatással van.

Az egerek közel két hetet töltöttek az űrben. Visszatérésük után Jonscher és munkatársai megvizsgálták a májukból vett mintákat. Megállapították, hogy az űrrepülés aktiválni látszott azokat a specializált májsejteket, amelyek hegesedést válthatnak ki, és a szerv hosszú távú károsodását okozhatják. Emellett az egerek izomtömege is csökkent. Ugyanezt a jelenséget - az izmok sorvadását és a fehérjék lebomlását aminosavakra - ágynyugalomban tartott embereknél is észlelték. A kutatók ezeknek a jelenségeknek a májra gyakorolt hatására is kíváncsiak voltak.

A kutatók azt tapasztalták, hogy a Földön maradt kontrollcsoport egereihez képest az űrrepülés során megnőtt a májban tárolt zsír mennyisége. Egyidejűleg csökkent a retinol (az A-vitamin egyik, állatokban előforduló formája) mennyisége, ezzel együtt a zsír lebontásának képessége. Következésképpen nem alkoholos eredetű májzsírosodás alakult ki (a zsír túlzott mértékű felhalmozódása a májban, ami gátolja a máj funkcióit, ezért gyulladáshoz vezethet, az emberek egy részénél akár májdaganat is okozhat). Mindez a nem alkoholos eredetű májzsírosodás egyik előrehaladott következményének, a fibrózisnak (a májszövetek hegesedve regenerálódásának) az előjele lehet. Földi körülmények közt a fibrózis az egerekben még egészségtelen táplálkozás mellett is csak hónapok vagy évek alatt alakul ki, ha viszont az alig kéthetes űrrepülés alatt máris jelentkeztek a betegség előjelei, akkor ez aggasztó lehet az emberekre, különösen a hosszú időtartamú űrrepülések résztvevőire nézve

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.