Űrkutatás

A New Horizons hazaküldte első adatait egy Plútón túli objektumról

Amennyiben a NASA jóváhagyja a misszió meghosszabbítását, a New Horizonsnak további húsz objektum vizsgálatára lesz esélye.

2016.05.18 11:36Pavlovic

A Plútó-rendszert elsőként megjárt űrszonda elkezdte hazaküldeni információit egy Kuiper-övi objektumról, amely több mint ötmilliárd kilométerre kering a Naptól - írja a NASA.

A Plútó-rendszert elsőként megjárt űrszonda elkezdte hazaküldeni információit egy Kuiper-övi objektumról, amely több mint ötmilliárd kilométerre kering a Naptól.

A New Horizons szonda lehetséges bővített missziójára készülve már másodszor vette szemügyre az 1994 JR1-et, a Kuiper-öv 145 kilométeres átmérőjű objektumát. A képződmény ötmilliárd kilométerre található a Naptól.

A kutatócsapat a megfigyelések birtokában újabb információkat nyert ki a korai Naprendszer eme távolra szakadt maradványáról.

Fotó: NASA

A felvétel a New Horizons által 2016 áprilisában az 1994 JR1-ről készült 20 fotó első két darabját ötvözi. A Kuiper-övi objektum a nyíllal jelölt mozgó petty. A nem mozgók a háttércsillagok. A bal felső részen mozgó árnyék belső lencsetükröződés (egyfajta selfie), amit a LORRI látómezején éppen kívül eső, nagyon fényes csillag váltott ki.

A LORRI (Long Range Reconnaissance Imager) készülékével április 7-8-án, 111 millió kilométerről készült felvételeivel a New Horizons egyébként saját rekordját is megdöntötte: eme utóbbit 2015 novemberében állította fel, akkor 280 millió kilométerről érzékelte a JR1-et.

A megfigyelések számos értékes információt rejtenek. A 2015 novemberi és 2016 áprilisi fényképek lehetővé teszik, hogy 1000 kilométeres sugarú körön belül meghatározzák a JR1 pozícióját. A pontosabb pályaadatok elősegítették azt is, hogy kizárják azt a korábban felvetett elméletet, miszerint a JR1 a Plútó lehetséges holdja volna.

A közelebbi szemrevételezéssel meghatározták rotációs periódusát is, eszerint 5,4 óránként fordul egyet, ami a szakemberek szerint viszonylag gyors egy Kuiper-övi objektum esetén.

Fotó: NASA

Amennyiben a NASA jóváhagyja a misszió meghosszabbítását, a New Horizonsnak további húsz objektum vizsgálatára lesz esélye, a kutatók szerint a jelenlegi megfigyelések megfelelő előkészületek ehhez.

A szonda 2015. július 14-én repült át a Plútó-rendszeren, elsőként vette közelről szemügyre a törpebolygót és öt holdból álló családját. Jelenleg egy másik Kuiper-övi objektum, a 2014 MU69 felé halad, 2019. január 1-jén éri el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.