Valójában nem a vért érzékelik

A cápazselé a legjobb természetes áramvezető

A cápák különleges érzékszervei egy zselés anyag segítségével a préda testének leggyengébb elektromos jeleit is érzékelik.

2016.05.17 12:53ma.hu

Kilométerekről megérzik a vér szagát a cápák – tartja a közhiedelem.

Valójában nem magát a vért, hanem az élőlények, élő szövetek - akár néhány csepp vér - elektromos impulzusait észlelik, ez vezeti őket a zsákmányhoz - írja a Hirado.hu.

Különleges érzékszervüket már az 1600-as évek végén felfedezték.

A Lorenzini-ampullák szimmetrikus mintába rendezett fekete lyukakként jelennek meg a cápa orrán.

Valójában kocsonyás anyaggal teli kis csatornák, melyek a környezet elektromos jeleit alakítják ingerekké, amiket a cápa agya dolgoz fel.

A gélszerű, sűrű zselés anyag a legjobb elektromos vezető, amit az élővilágban eddig megfigyeltek - állapította meg Marco Rolandi, a Kaliforniai Egyetem elektromérnöke.

A kocsonyában pozitív hidrogénionok, azaz protonok vándorolnak.

A hibrid autókban használt Nafion-technológia 40-szer jobban vezeti az áramot, de a természetes technológia így is bámulatra méltó - fogalmazott a szakember.

A kutató szerint a Lorenzini-ampullák pontos működése még nem ismert, de további vizsgálatuk újfajta elektromos szenzorok megalkotásához is ötletet adhat.

A cápák elektromos érzékelése egy ideje már ismert, erre alapozva fejlesztették ki a korszerű védőeszközöket.

Sok búvár és szörfös hord magán olyan készüléket - Shark Shield - ami erős elektromos impulzusokat kibocsátva valósággal elrettenti a támadó ragadozókat.

A gyártók szerint ezek a cápariasztók azért is hasznosak, mert úgy védik meg az embert, hogy közben nem tesznek kárt az állatokban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.