Folytatódik az ásatás

Nyáron újabb dinoszauruszcsontokra lelhetnek Iharkúton

Eddig több mint ötvenezer csontmaradványt találtak Iharkúton. Júliusban folytatódik az ásatás.

2016.05.14 10:30ma.hu

Az ősi élővilág szinte mindenki fantáziáját megmozgatja, és ahogy a világ minden táján egyre több lelet kerül elő, egyre jobban megismerjük az évmilliókkal ezelőtti világot.

Magyarországon is több helyen találtak őslényleleteket az elmúlt ötven évben: Vértesszőlősön, Rudabányán, Felsőörsön és Ipolytarnócon is - írja a Hirado.hu.

Az Iharkút határában fekvő elhagyott bauxitbányában 2000-ben fedezte fel az első, kréta időszaki gerinces csonttöredéket Ősi Attila, a Magyar Dinoszauruszkutató Expedíció vezetője, aki azt mondja: a terület száz évre is munkát adhat még a magyar paleontológusoknak.

A dinoszauruszok mellett halak, békák, teknősök, krokodilok, kígyók, repülő őshüllők és madarak maradványait is megtalálták a csonttartalmú rétegekben.

Az őslénytani és földtani szempontból is nagyon fontos lelőhely feltárása másfél évtizede kezdődött. Ősi Attila a Kossuth Rádió Közelről című műsorában elmondta: a 85 millió éves leleteket, csontmaradványokat tartalmazó kőzetrétegek még legalább 3-4000 négyzetméter kiterjedésűek, az eddigi tempóval haladva az unokáiknak is munkát fog adni feltárásuk.

Az elmúlt 16 évben mintegy 550 négyzetméternyi területet tártak fel, arról több mint ötvenezer csontmaradvány került elő, amelyek nagy része ugyan csupán néhány milliméteres fog vagy csont, de így is igazán jelentős leletegyüttesről van szó.

Ősi Attila elmondta: vannak olyan dinoszauruszok, amelyeket csak néhány csontból ismernek, szeretnék megtalálni komplett csontvázukat, amelyek sok-sok új információt szolgáltatnának.

Talán soha nem derül ki, hova tűntek a bakonyi dinoszauruszok

A krétakor vége felé, 85 millió évvel ezelőtt Európa szigetvilág volt, a Dunántúli-középhegység is sziget lehetett. A bakonyi területen a dinoszauruszok egy-kétmillió éven keresztül létezhettek, aztán tenger borította el a területet. Talán soha nem fog kiderülni, hogy azt követően hova mehettek az őslények, vagy mi lett velük. Ehhez későbbi lelőhelyek kellenének, magyarázta a tudós.

Iharkúton idén nyáron is folytatódik az ásatás, július végétől újabb háromhetes munka kezdődik 25 résztvevővel - főleg egyetemi hallgatókkal. A lelőhelyre nem csak a kutatók látogathatnak el, idén már második alkalommal nyílt napok keretében a nagyközönséget is várják. A túrára a Magyar Dinoszauruszkutató Expedíció honlapján lehet regisztrálni.

Azt soha nem lehet tudni, hogy mit találnak még, előkerülnek-e akár új fajok. Leginkább arra lehet számítani, hogy kicsi, izolált csontokat rejtenek a kőzetek. Az egész olyan, mint egy hatalmas, ősvilági szemetesláda - fogalmazott a tudós -, néha egy krokodil csontmaradványa mellett ott van egy dinoszauruszé vagy egy halé, mindenféle állat mindenféle csontja megtalálható, sőt növényi maradványokat, levéllenyomatokat is rejtenek a kőzetrétegek.

3D-s térkép is készül

Ősi Attila munkamódszereikről is beszélt a műsorban. Elmondta: igyekeznek minél finomabb eszközöket használni, de néha olyan kemény a kőzet, hogy csak csákánnyal, elektromos bontókalapáccsal tudják felfeszíteni a több négyzetméteres kőlapokat.

A leletek szinte mindig eltörnek, de nem olyanok, mint a régészetiek: kövesedett csontokról van szó, amelyek sokkal inkább kőzetre emlékeztetnek, mint csontra. Szerkezetéből azonban megállapítható, hogy kifejlett egyedtől vagy éppen kölyöktől származik-e.

Az ásatás kezdete óta eltelt 16 év alatt a technika, a módszer is változott. Az utóbbi 3-4 évben 3D-s térképezéssel egybekötött ásatáson dolgoznak, amelynek lényege, hogy nemcsak kiszedik a megtalált csontokat, hanem egy szuper-GPS segítségével be is mérik őket. Később három dimenzióban tudják majd bemutatni az egykori világot, számolt be Ősi Attila.

Két ásatás között a lelőhelyet védeni is kell, egyrészt az amatőr gyűjtőktől, másrészt az időjárási körülményektől, hiszen a hó, az eső, a szél elbomlasztaná a kőzetréteget. Ennek érdekében a lelőhely fölött meghagytak egy három méter vastag, eredeti kőzetréteget. Az ásatások elején ezt mindig leszedik, majd végeztével, visszahelyezik.

Az elmúlt 16 év munkájának, kutatásainak, felfedezéseinek összefoglalója A bakonyi dinoszauruszok csodálatos világa címmel gazdagon illusztrált könyvben is megjelent.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.