Mini napfogyatkozás

Ritka égi jelenséget láthatunk hétfőn

Kora délutántól napnyugtáig miniatűr napfogyatkozás lesz észlelhető, mivel a Merkúr bolygó pontosan a Nap és a Föld közötti egyenest átszelve fog elhaladni a Nap mellett.

2016.05.08 16:24Havariapress

A Merkúr, mint a Naphoz legközelebb eső bolygó 88 nap alatt kerüli meg a Naprendszer központi csillagát, így időről időre, kb. 4 havonként lekörözi a Földet.

A bolygó pályája azonban nem esik teljesen egy síkba a Földével, azzal 7 fokos szöget zár be. Így a Merkúr rendszerint a Nap korongja "fölött" vagy az "alatt" látszik elhaladni, csak ritkán kerül pontosan a Nap és a Föld közé a keringés során; ilyenkor viszont a Merkúr korongja tulajdonképpen parányi napfogyatkozást hoz létre. Ilyesmire évszázadonként 10-15 alkalommal kerül sor, de mivel a jelenség csak nappal látszik, egy adott földrajzi helyről ezen átvonulásoknak is csak nagyjából a fele figyelhető meg kedvező Napállásnál, sőt az időjárás miatt ekkor sem mindig sikeres az észlelés.

A Merkúr látszó ármérője nagyon kicsi, ezért szabad szemmel nem vehető észre, Nap elleni védelemmel ellátott távcsővel viszont jól követhető. [Szabad szemmel egyébként is tilos a Napba nézni, mert maradandó szemkárosodást okoz.]

A Merkúr átvonulása hétfőn 13 óra 12 perc és 20 óra 42 perc között fog bekövetkezni (közép-európai nyári időszámítás szerint), így hazánkból kora délutántól egészen napnyugtáig követhető figyelemmel a jelenség.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.