Már nem csak egy homályos pötty

Minden eddigi fotót felölel az új Plútó-térkép

Az amerikai űrügynökség által közreadott új, fekete-fehér térkép az eddigi legátfogóbb a Plútó felszínéről. Felöleli a New Horizons űrszonda eddig elérhető összes fotóját.

2016.05.02 09:33ma.hu

2015 előtt a Plútó nem volt több némi homályos fénypettynél a Naprendszer peremén. Mindez megváltozott, amikor a NASA készüléke 2015. július 14-én elsőként repült el mellette viszonylagos közelségben. Azóta az ügynökség szép, részletes és tudományos szempontból meglepő fényképek tömegét tette közzé - írja a Hirado.hu.

Az új térkép eme fotókat fűzi össze egyetlen globális térképpé a Naprendszer legnagyobb ismert törpebolygójáról.

Az eddigi összes felvételt felölelő, fekete-fehér Plútó-térkép. (Fotó: NASA/JHUAPL/SWRI)


A New Horizons nem állt pályára a Plútó körül, csak gyorsan elsuhant mellette, mielőtt mélyebbre merült volna a Kuiper-övbe, a Neptunusz pályáján túl a Nap körül keringő, jeges égitestek birodalmába. A szonda a tervek szerint 2019-ben egy másik objektumot is meglátogat.

Mivel nem keringett a Plútó körül, a térkép felbontása jóval nagyobb a planéta egyik féltekéjén: legnagyobb holdja, a Kharón felé tekintőn 30 kilométer (a kép jobb és bal széle), míg a New Horizons felé tekintőn 235 méter (a térkép középső régiója).

A New Horizons korábbi felvétele a Plútó "szívéről". (Fotó: NASA/APL/SwRI)


A térképbe beledolgozták az április 25-ig beérkező képeket is. Mivel a New Horizons hatalmas mennyiségű adatot gyűjtött be az elrepüléskor, és mivel viszonylag lassú a letöltési sebesség, több mint egy évbe telik, mire mindent hazaküld.

A NASA közleménye szerint kora őszre várják az utolsó adatcsomagokat. A csapat emellett dolgozik a színes térképeken is.

A misszió rengeteg új részletet tárt fel a Plútóról, többek között a viszonylag friss geológiai aktivitás nyomait. Míg felszínének nagy része kráterekkel borított, a nem hivatalosan Sputnik Planum nevet kapott régió (a Plútó „szívének” is emlegetik) feltűnően egyenletes.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.