Kutatás

Amerikai szakértők vizsgálják a váci múmiákat

A kaliforniai kutatók a 300 éve mumifikálódott Orlovits-család tagjait tanulmányozzák. DNS- és CT-vizsgálatokkal próbálják fellelni haláluk okát, és ezáltal feltérképezni az akkor élt emberek egészségi állapotát.

2016.04.30 14:28ma.hu
M1 - Mindentudás

Háromszáz éves rejtély nyomában magyar és amerikai kutatók. Azt vizsgálják, milyen betegségekkel küzdött a 18. században élt Orlovits-család, és miben halt meg alig egyéves gyermekük, János.

A kisfiú és édesanyja múmiáját virtuálisan boncolták fel a kaliforniai Santa Ana Nemzetközi Orvosi Központ kutatói.

A világhírű vándorkiállítás, a Múmiavilág három váci múmiával most a tengerentúlon vonzza a látogatókat. Szikossy Ildikó antropológus maga is részt vett a kaliforniai vizsgálatok egy részében.A múmiák a tudományos munkában nyújtanak segédkezet az antropológusoknak: nemcsak az akkor élt emberek történetét, betegségét, a kor járványtörténetét tudják általuk megismerni, hanem a mai orvostudományt is segítik a kutatások.

Az antropológus az M1 – Minden tudás című műsorában kifejtette, az antibiotikumok feltalálása előtti időből származó baktériumokat tudnak a múmiákból kimutatni, meg tudják vizsgálni genetikai állományukat: hogyan változott, miután az antibiotikumokkal találkoztak.

Hozzátette, a legújabb kutatások a rák irányába kalandoztak el, és itt is meglepő eredményeket kaptak.

DNS-vizsgálatokat is végeztek, leginkább kórokozók jelenlétét keresték a testekben. A váci múmiáknál kimutatták azt a DNS-mutációt, amely a vastagbélrák kialakulásáért felelős. Vagyis, úgy tűnik, hogy őket is érinthették ezek a betegségek, csak akkoriban viszonylag fiatalon és valamilyen járványos megbetegedésben haltak meg.

Szikossy Ildikó a műsorban kifejtette, a vizsgálatokat minden esetben megfigyeléssel kezdik, utána a modern radiológia eszközeivel pillantanak beléjük. A röntgen a csontokról ad hasznos információt, a CT pedig az egész test belsejéről – magyarázza.

A CT-vizsgálatokat azért érdemes elvégezni, mert a váci múmiák természetes módon mumifikálódtak. A 18-19. században a váci Fehérek templomának kriptájában temették el őket, ahol pont olyan volt a klíma, hogy a testek mindenféle külső beavatkozás nélkül kiszáradtak és a belső szervek is megmaradtak.

Olyan részletes CT-vizsgálat készült a 6-8 kilogrammos múmiákról, hogy hatalmas adatmennyiség keletkezett, ezáltal az eredményre még várni kell. Ezenkívül elkészítik majd a testek háromdimenziós rekonstrukcióit is, birtokukban pedig úgy vizsgálhatják a szerveket, mintha valóban felnyitották volna a testeket.

Szállításuknál nagyon szigorú műtárgyvédelmi szabályokat kell betartani a szakember szerint. Olyan speciális ládákban szállítják őket, amelyek alkalmasak védelmükre, és nem engedik, hogy elmozduljanak.

A tetemekhez csak savmentes papír érhet hozzá, a rögzítéshez használt hevedereket és pányvákat is szivacsbetétekkel bélelik alá, hogy a nyomás se sértse épségüket. Ezt követően a dobozokat nagy, zárható utazóládába helyezik, amit mindig csak kurátor jelenlétében lehet kinyitni – magyarázta.Sokakban felmerül a kérdés, miért kell bolygatni a múmiákat, miért nem hagyják nyugodni őket? A múmiák esetében a vizsgálatok rengeteg mindent elárulhatnak a 300 éve élt váci emberek egészségéről.

A tudósok az akkori genetikai állományt képesek összehasonlítani a mostaniakkal, ezáltal rajtunk, ma élő embereken is segíthetnek ezek a kutatások.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.