Parányi szatellit

Törpebolygó körül keringő holdra bukkant a Hubble

A Makemake törpebolygó maga is csak 1400 kilométer átmérőjű, holdjának, amely az MK2 katalógusjelet kapta, átmérője csupán 160 kilométer.

2016.04.27 13:01MTI
Fotó: NASA, ESA, A. Parker, M. Buie (SwRI)

Amerikai csillagászok bejelentették, a Naprendszer külső, fagyos övének egyik törpebolygója, a Makemake körül keringő apró holdat fedeztek fel a Hubble-űrteleszkóppal.

A helyi idő szerint keddi bejelentést az a kutatócsoport tette, amelynek néhány tagja évekkel ezelőtt a Plútó kisebb holdjait is felfedezte.

A Makemake maga is csak 1400 kilométer átmérőjű, holdjának, amely az MK2 katalógusjelet kapta, átmérője csupán 160 kilométer. A Makemake nevét a húsvét-szigeti mitológia teremtő istenségéről kapta.

A Hubble széles látómezejű kamerája tavaly áprilisban készített felvételt a törpebolygótól mintegy 21 ezer kilométerre keringő MK2-ről. Korábbi kutatások a Makemake erős fénye miatt nem találhatták meg a nála több mint 1300-szor halványabb égitestet.

További kutatásokkal lehet meghatározni majd, hogy az MK2 pályája kör alakú vagy ovális-e. A Makemake a Naprendszer külső, fagyos Kuiper-övének második legfényesebb törpebolygója a Plútó után.

A felfedezés azért jelentős, mert bizonyítja, hogy a Neptunusz pályájától a Naphoz képest igen távol keringő törpebolygók többségének valószínűleg van holdja - mondta Alex Parker, a boulderi Southwest Kutatóintézet csillagásza, a Hubble felvételeit elemző csoport vezetője.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.